Νέα επένδυση ύψους 20 εκατ. σε βάθος πενταετίας ανακοίνωσε ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Aluminco, κ. Αργύρης Καρράς, συμβάλλοντας στην αύξηση της παραγωγικής της ικανότητας, στην άμεση διασύνδεσή της με τις αγορές της Ανατολικής Ευρώπης και των Βαλκανίων, και στην εδραίωσή της ως τεχνολογική εταιρεία παραγωγής αλουμινίου.
Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για την εξαγορά του εργοστασίου της Doral στο Καλοχώρι, μόλις 4 χιλιόμετρα από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, που θα αποτελέσει την τέταρτη γραμμή διέλασης της εταιρείας. Η μονάδα της Doral, που είχε σταματήσει να λειτουργεί από τα τέλη του 2013, ήρθε στην κατοχή της Aluminco -μετά από επανειλημμένες καθυστερήσεις στη διαδικασία του πλειστηριασμού- πριν από 3 περίπου μήνες. Σύμφωνα με τον κ. Καρρά, το startup της μονάδας θα γίνει μέσα στο πρώτο τετράμηνο του 2022, ωστόσο η ολοκλήρωση της επένδυσης αναμένεται σε βάθος 4-5 ετών.

Ενίσχυση της παραγωγής κατά 25%
Η συμβολή του εργοστασίου αναμένεται να αυξήσει το συνολικό τονάζ στους 35.000 τόνους αλουμινίου ετησίως, ενώ παράλληλα θα αποτελέσει στρατηγικό γεωγραφικό σημείο για την Aluminco που στοχεύει να το μετατρέψει σε πύλη εξαγωγών προς τις αγορές της Νοτιοανατολικής, της Ανατολικής και της Κεντρικής Ευρώπης. Η νέα μονάδα θα είναι εξοπλισμένη με εξελιγμένες γραμμές διέλασης, κάθετη μονάδα ηλεκτροστατικής βαφής, μηχανήματα επεξεργασίας προφίλ αλουμινίου, γραμμές θερμομονωτικών και μονάδα διαχείρισης αποβλήτων. Το συνολικό κόστος της εξαγοράς ανέρχεται σε €9 εκατ., ενώ το κόστος της επένδυσης σε βάθος πενταετίας υπολογίζεται στα €20 εκατ., κάτι που συνεπάγεται αύξηση της παραγωγικής ικανότητας της Aluminco κατά 7,000 τόνους ή 25% ετησίως. Το νέο εργοστάσιο θα δημιουργήσει 120 νέες θέσεις εργασίας στη Βόρεια Ελλάδα, ενώ θα ακολουθήσει τις προδιαγραφές της παραγωγικής μονάδας των Οινοφύτων, εστιάζοντας στην αειφόρο ανάπτυξη μέσω της παραγωγής «πράσινου» αλουμινίου. Ο κ. Καρράς στάθηκε στην τεχνολογική εξέλιξη της παραγωγικής διαδικασίας, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι

«το προϊόν δεν το ακουμπάει άνθρωπος».
Ερωτηθείς σχετικά με την ένταξη της επένδυσης στον Αναπτυξιακό Νόμο, ο κ. Καρράς τόνισε ότι μέχρι στιγμής η Aluminco βασίζεται σε ίδια κεφάλαια και δανεισμό, ωστόσο «είμαστε ανοιχτοί στο να χρησιμοποιήσουμε τα εργαλεία που μας δίνει η κυβέρνηση για να αναπτυχθούμε ταχύτερα και καλύτερα». Θετικός εμφανίστηκε και απέναντι στο ενδεχόμενο ένταξης στρατηγικού επενδυτή στην εταιρεία, σημειώνοντας ότι «πάντα είμαστε ανοιχτοί σε καλές προτάσεις».
Πάντως η αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας είναι αδιαμφισβήτητη: για το 2021 ο κύκλος εργασιών της Aluminco θα ανέλθει στα 56 εκατ. ευρώ σε επίπεδο ομίλου με ρυθμό ανάπτυξης άνω του 35%, ενώ ο EBITDA θα ανέλθει στα 5,5 εκατ. ευρώ.

Αντιμετώπιση του ενεργειακού κόστους
Μεταξύ άλλων, ο κ. Καρράς αναφέρθηκε στην ανάπτυξη της Aluminco μέσω της βιωσιμότητας, αναφέροντας χαρακτηριστικά «Σήμερα πηγαίνουμε ένα βήμα πιο μπροστά και κωδικοποιούμε την αναπτυξιακή μας δυναμική στο μότο «Building a sustainable future». Διότι για εμάς ανάπτυξη μπορεί να είναι μόνο η βιώσιμη ανάπτυξη. Και γνωρίζουμε ότι οι σύγχρονες τεχνολογικά εγκαταστάσεις μας και τα καινοτόμα προϊόντα μας, συμβάλουν στην μείωση του ενεργειακού μας αποτυπώματος».
Ο κ. Καρράς σημείωσε πως το ενεργειακό κόστος σε φυσικό αέριο και ρεύμα έχει έως και τριπλασιαστεί σε επίπεδο μήνα, κάτι που καθιστά τη νέα επένδυση ακόμα πιο σημαντική, καθώς η νέα γραμμή θα χρησιμοποιεί 35% λιγότερο ρεύμα. Όπως ανέφερε ο Διευθύνων Σύμβουλος, «δημιουργήσαμε μία νέα εγκατάσταση φωτοβολταϊκού συστήματος στη στέγη των Οινοφύτων και προσθέτουμε ένα ακόμη φωτοβολταϊκό πάρκο ισχύος 1MW που θα μας φέρει σε θέση να καταναλώνουμε την ενέργεια που παράγουμε, περιορίζοντας σημαντικά το κόστος».