Την επαναλειτουργία του εργοστασίου της στην Ξάνθη, οι μηχανές του οποίου είχαν παραμείνει σιωπηλές για σχεδόν εννέα χρόνια, ανακοίνωσε η ΑΛΟΥΜΥΛ. Η απόφαση έρχεται με φόντο ένα έτος ορόσημο για τον Όμιλο, ο οποίος διαθέτει παγκοσμίου εμβέλειας δραστηριότητα στον σχεδιασμό και την παραγωγή αρχιτεκτονικών συστημάτων αλουμινίου. Ειδικότερα, το 2021, ο Όμιλος πέτυχε ιστορικά υψηλά μεγέθη, με τη διοίκηση να εκτιμά ότι ο κύκλος εργασιών άγγιξε τα 315 εκατ. ευρώ, αυξημένος κατά €74 εκατ. σε σχέση με το 2020, ήτοι 30%. Το γεγονός αυτό, όπως σημειώνει η διοίκηση στη σχετική ανακοίνωση, «κατέδειξε την ικανότητα της ΑΛΟΥΜΥΛ να ανταπεξέρχεται σε κάθε συνθήκη, με σχέδιο, πίστη και πολλή δουλειά».
Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα ευνοϊκά αποτελέσματα έλαβαν σημαντική ώθηση από τις διεθνείς τιμές του αλουμινίου, οι οποίες διατήρησαν σταθερά υψηλά επίπεδα στη διάρκεια του έτους. Το ράλι μάλιστα συνεχίζεται, με την αξία του μετάλλου να αγγίζει υψηλά 14 ετών πριν μερικές ημέρες.

Παίρνουν μπρος ξανά οι μηχανές της Ξάνθης
Ανταποκρινόμενη στις απαιτήσεις της εποχής, την ολοένα αυξανόμενη ζήτηση των επώνυμων προϊόντων της για αρχιτεκτονικές χρήσεις, καθώς και την σημαντική αύξηση του πελατολογίου της στο εξωτερικό και το άνοιγμα νέων αγορών, η ΑΛΟΥΜΥΛ αποφάσισε την επαναλειτουργία της παραγωγικής μονάδας στη Ξάνθη, η οποία έπαυσε την παραγωγική της δράση το 2013.
«Πρόκειται για μια σημαντική αναπτυξιακή απόφαση, η οποία ενισχύει το επιχειρηματικό αποτύπωμα, δημιουργεί εκατοντάδες νέες θέσεις εργασίας και συμβάλλει στην περιφερειακή ανάπτυξη της Θράκης», αναφέρει η διοίκηση Μυλωνά.
Η μονάδα της Ξάνθης, η οποία κατά την λειτουργία της παρήγαγε 14.000t προφίλ αλουμινίου ετησίως, αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία τον προσεχή Απρίλιο, καθώς οι κατασκευαστικές και τεχνικές εργασίες εκσυγχρονισμού είναι σε πλήρη εξέλιξη.
Πριν την ανακοίνωση επαναλειτουργίας της εν λόγω μονάδας, η ΑΛΟΥΜΥΛ διέθετε 12 εργοστάσια σε 6 χώρες, με τις βιομηχανικές εγκαταστάσεις της να περιλαμβάνουν:
• 11 γραμμές διέλασης δυναμικότητας 100.000 τόνων
• 8 γραμμές ηλεκτροστατικής βαφής (7 οριζόντιες, 1 κάθετη)
• 3 γραμμές σουμπλιχρωμίας για απομίμηση ξύλου και ειδικών εφέ
• 3 εγκαταστάσεις ανοδίωσης
• 2 χυτήρια παραγωγής μπιγιετών αλουμινίου δυναμικότητας 80.000 τόνων
• 8 γραμμές συναρμολόγησης θερμομονωτικών προφίλ
• 1 εργοστάσιο παραγωγής για διάφορες προκατασκευασμένες πόρτες εισόδου & εσωτερικές πόρτες μέσω της επιχειρηματικής μονάδας INTERNO Doors.
• 1 γραμμή roll forming για φυλλαράκια αλουμίνιου
• 1 εργοστάσιο παραγωγής για αυτοματοποιημένα συστήματα και ανελκυστήρες σε συνεργασία με τη METRON, μια αυτόνομη θυγατρική που ειδικεύεται στον αυτοματισμό
• 3 μονάδες παραγωγής για την παραγωγή, επεξεργασία και συναρμολόγηση εξαρτημάτων
• 1 μονάδα παραγωγής σύνθετων φύλλων αλουμινίου δυναμικότητας 950.000 m2
• 1 μονάδα παραγωγής πολυκαρβονικών φύλλων.

Γνώμονας η βιώσιμη ανάπτυξη
Στο βιώσιμο προσανατολισμό της επιχείρησης αναφέρθηκε ο Γεώργιος Μυλωνάς, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου, στο πλαίσιο ευχαριστήριας ομιλίας του για την ένταξη της ΑΛΟΥΜΥΛ στη λίστα «The Most Sustainable Companies in Greece 2022».
Η ALUMIL βρέθηκε για 2η συνεχή χρονιά στη λίστα των κορυφαίων επιχειρήσεων της χώρας στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης, για την προσήλωσή της στις αξίες της αειφορίας, με έμφαση στο κυκλικό μοντέλο παραγωγής, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τη στρατηγική εταιρικής κοινωνικής ευθύνης.
«Παραμένουμε αφοσιωμένοι στο όραμά μας για βελτίωση της καθημερινότητας των ανθρώπων, αναπτύσσοντας πράσινα αρχιτεκτονικά συστήματα αλουμινίου κορυφαίας ποιότητας και επιδόσεων, που παράγονται με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης. Τα προϊόντα μας εξοπλίζουν κτίρια σε όλο τον κόσμο, συμβάλλοντας καθοριστικά στην επίτευξη χαμηλότερης ενεργειακής κατανάλωσης και καλύτερων συνθηκών διαβίωσης», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μυλωνάς.