Ένα νέο τοπίο διαμορφώνεται στις σχέσεις μεταξύ ΔΕΗ και βιομηχανίας, με τις διαπραγματεύσεις για την υπογραφή συμβάσεων που θα ρυθμίζουν το καθεστώς ηλεκτροδότησης των μονάδων από την υψηλή και τη μέση τάση να βρίσκονται σε εξέλιξη.

Η ΔΕΗ φέρεται να στοχεύει στην υπογραφή συμφωνιών που θα διασφαλίζουν τουλάχιστον το κόστος παραγωγής ρεύματος μέχρι το τέλος του 2022, εφόσον στη συνέχεια θα υιοθετήσει λογική τιμολόγησης με όρους αγοράς. Πλέον τα «πράσινα» διμερή συμβόλαια, τα λεγόμενα ΡΡΑs, θα αποτελούν το βασικό εργαλείο τροφοδοσίας με ρεύμα των βιομηχανιών και των μεγάλων καταναλωτών, στο «μοντέλο» της Mytilineos.

Υπενθυμίζεται ότι η σύμβαση της ΔΕΗ με την Αλουμίνιο της Ελλάδος, η οποία αναμένεται να οριστικοποιηθεί το επόμενο διάστημα, θα είναι τελευταία μετά από 60 χρόνια λειτουργίας του εργοστασίου. Μετά το 2023 το εργοστάσιο θα ηλεκτροδοτείται από τη μονάδα φυσικού αερίου ισχύος 826 MW αλλά και από διμερείς συμβάσεις με τα φωτοβολταϊκά της εταιρείας.

Ενόψει των εξελίξεων, οι βιομηχανικοί όμιλοι της χώρας εξετάζουν τη στρατηγική που θα ακολουθήσουν προκειμένου να εξασφαλίσουν την ηλεκτροδότηση των μονάδων τους με ανταγωνιστικό κόστος μετά το 2023, είτε ξεκινώντας διαπραγματεύσεις με παραγωγούς ΑΠΕ για την υπογραφή διμερών συμβάσεων αγοράς ενέργειας (ΡΡΑs), είτε αναπτύσσοντας δικές τους μονάδες φυσικού αερίου ή/και ΑΠΕ, είτε εξετάζοντας έναν συνδυασμό και των δύο.