Οι βιομηχανίες αναδιατάσσουν την παραγωγή τους με συντονισμένα προγράμματα για να κατευθύνουν τις επενδύσεις σε σύγχρονο τεχνολογικό, μηχανολογικό και ψηφιακό εξοπλισμό. Σε αυτή την κρίσιμη μετάβαση, η Acmon Data, μέλος του ομίλου εταιρειών Acmon, παρέχει με συνέπεια ολοκληρωμένες λύσεις για κάθε βιομηχανία, από την τεχνική μελέτη, και τη δημιουργία τεχνικών προδιαγραφών μέχρι την προμήθεια του συστήματος, την υλοποίηση και την ολοκληρωμένη τεχνική υποστήριξη.

Η Acmon Data και τα στελέχη της σχεδιάζουν, υλοποιούν και παρέχουν τόσο στη χώρα μας όσο και σε πολλές χώρες παγκοσμίως, εξειδικευμένα και πολυσύνθετα πληροφοριακά συστήματα για περισσότερο από 30 χρόνια. O Σταύρος Βαλιάνος, Chief Operating Officer αναλύει τη φιλοσοφία, το όραμα και τους τομείς δραστηριότητας της εταιρείας. Με την Κυριακή Κωστίκα, Key Account Manager, Industrial Equipment, να επικεντρώνεται στον τομέα των μηχανημάτων και στην προστιθέμενη αξία που προσδίδει στους πελάτες, και τον Ιάσονα Πολύδωρο, Senior Business Analyst να σημειώνει τα οφέλη που αποκομίζουν οι επιχειρήσεις από την υιοθέτηση λύσεων που προσφέρει η Acmon Data.

H Acmon Data είναι μέλος του ομίλου Acmon. Θέλετε να μας πείτε κάποια πράγματα για τον όμιλο, τις εταιρείες του, τις λύσεις και την αγορά στην οποία αυτός απευθύνεται;

Σταύρος Βαλιάνος: Ο όμιλος εταιρειών Acmon και τα στελέχη του βρίσκονται στην ενεργό δράση βιομηχανικών λύσεων για περισσότερο από 30 χρόνια, έχοντας υλοποιήσει πολυσύνθετες και εξειδικευμένες λύσεις τόσο στην χώρα μας όσο και σε περισσότερες από 30 χώρες παγκοσμίως, ελληνικών αλλά και αμιγώς πολυεθνικών επιχειρήσεων. Η Acmon Systems, η οποία είναι και η μητρική εταιρεία, σχεδιάζει, κατασκευάζει και υλοποιεί εξατομικευμένες λύσεις για τη διαχείριση των πρώτων υλών (bulk material handling & process engineering systems). Η Icon Systems εξειδικεύεται στα συστήματα διακίνησης, ρομποτικής παλετοποίησης και συσκευασίας (conveying systems, robotics, palletizers). Και η Acmon Data, εταιρεία σχεδίασης και ανάπτυξης πληροφοριακών συστημάτων για την παραγωγή, η οποία προσφέρει τη σουίτα λογισμικού TracePro για τη διαχείριση και τον έλεγχο της παραγωγής (Manufacturing Execution & Supply Chain Management Systems), ενώ παράλληλα προμηθεύει στην ελληνική αγορά εξειδικευμένο βιομηχανικό εξοπλισμό.
Ως εκ τούτου, ο όμιλος Acmon συμμετέχει ενεργά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της ελληνικής παραγωγής και βιομηχανίας, ως Manufacturing Solution Provider, διαθέτοντας ευρεία γκάμα λύσεων και εφαρμογών που καλύπτουν την αυτοματοποίηση όλων των layers μιας βιομηχανικής μονάδας, από το πεδίο μέχρι το business.

Ποιοι είναι οι κύριοι τομείς δραστηριότητας της Acmon Data;

Σ.Β.: Η Acmon Data έχοντας αναπτύξει την σουίτα λογισμικού TracePro, για τον έλεγχο και την εκτέλεση της παραγωγής (MES) και τη διαχείριση της αποθήκης (WMS) σε παραγωγικές κυρίως μονάδες, παρέχει λύσεις αυτοματοποίησης και ψηφιοποίησης των καθημερινών διαδικασιών. Η εταιρεία μας λοιπόν, προσφέρει λύσεις για τον τομέα της παραγωγικής βιομηχανίας τόσο διεργασιών (process manufacturing), όσο και διακριτών μονάδων (discrete manufacturing), ανεξαρτήτως των παραγόμενων ειδών. Εξίσου σημαντικός είναι και ο δεύτερος άξονας, αυτός των ολοκληρωμένων λύσεων εξοπλισμού σε τρεις βασικούς πυλώνες. Μηχανήματα ελέγχου διασφάλισης ποιότητας, όπως ανιχνευτές μετάλλων, συστήματα X-Rays και δυναμικοί ελεγκτές βάρους της Mettler-Toledo, εφαρμογής ετικετών (print & apply systems, labellers κ.λπ.) και ολοκληρωμένων λύσεων βιομηχανικής ζύγισης.

Ποια είναι τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα;

Σ.Β.: Η Acmon Data και τα στελέχη της σχεδιάζουν, υλοποιούν και παρέχουν τόσο στη χώρα μας όσο και σε πολλές χώρες παγκοσμίως, εξειδικευμένα και πολυσύνθετα πληροφοριακά συστήματα για περισσότερο από 30 χρόνια. Η Acmon Data, μέλος του ομίλου εταιρειών Acmon, του μεγαλύτερου ελληνικού Manufacturing Solution Provider, παρέχει ολοκληρωμένες λύσεις για κάθε βιομηχανία, από την τεχνική μελέτη, και τη δημιουργία τεχνικών προδιαγραφών μέχρι την προμήθεια του συστήματος, την υλοποίηση και τέλος την ολοκληρωμένη τεχνική υποστήριξη.
Το λογισμικό TracePro έχοντας χρονική αφετηρία το 2003 και με σειρά αναβαθμίσεων σε όλη αυτή την πορεία των 20 χρόνων ζωής, έχει εφαρμοστεί σε μεγάλη ποικιλία εγκαταστάσεων, όπως αρτοποιίες, γαλακτοβιομηχανίες, βιομηχανίες τυποποίησης και επεξεργασία κρέατος, ελαιοτριβεία, βιομηχανίες εμφιάλωσης, υαλουργίες, συσκευαστήρια φρούτων κ.ά. Καλύπτουμε εκτός από την καρδιά της παραγωγής και το σύνολο της εφοδιαστικής αλυσίδας, από την παραλαβή των A’ υλών έως την δρομολόγηση των τελικών προϊόντων, με την εγκατάσταση του συστήματος TracePro, το οποίο έχει σχεδιάσει και αναπτύξει η εταιρεία μας, αλλά και του απαραίτητου εξοπλισμού (βιομηχανικά τερματικά με οθόνες touch-screen, ασύρματα PDA, εκτυπωτές ετικετών barcode κ.ά.). Δεν έχουμε ανακαλύψει τον τροχό, αλλά εφαρμόζουμε λύσεις, οι οποίες είναι παγκοσμίως αναγνωρισμένες και παρέχουν στη βιομηχανία τα κατάλληλα εργαλεία για την ψηφιοποίηση των διεργασιών τους.

Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τις λύσεις βιομηχανικού εξοπλισμού που διαθέτουμε στην ελληνική αγορά, η εταιρεία μας είναι επίσημος και αποκλειστικός αντιπρόσωπος των μεγαλύτερων κατασκευαστών του κόσμου, όπως της κολοσσού METTLER-TOLEDO και της σουηδικής εταιρίας MECTEC. Το προσωπικό μας είναι άρτια εκπαιδευμένο, τόσο σε τεχνικό επίπεδο όσο και σε pre-sales επίπεδο, ώστε να παρέχουμε τη σωστή λύση αλλά φυσικά και την άμεση εξυπηρέτηση των πελατών μας. Επίσης, διαθέτουμε πολυετής εμπειρία σε μηχανήματα της κατηγορίας Product Inspection (ανιχνευτές μετάλλων, συστήματα X-Rays και δυναμικούς ελεγκτές βάρους), εφαρμογής ετικετών και ολοκληρωμένων λύσεων βιομηχανικής ζύγισης, καθώς διαθέτουμε τέτοια συστήματα από 2007 και έχουμε αντιμετωπίσει με επιτυχία όλες τις πιθανές εφαρμογές.

Στον τομέα των μηχανήματων ποιες ακριβώς κατηγορίες προσφέρετε;

Κυριακή Κωστίκα: Τρεις είναι οι βασικές κατηγορίες. Εξοπλισμός Product Inspection, δηλαδή ανιχνευτές μετάλλου, συστήματα X-Ray, δυναμικοί ελεγκτές βάρους, και συστήματα vision. Εξοπλισμός εφαρμογής ετικετών, όπως συστήματα αυτόματης εκτύπωσης και επικόλλησης ετικετών, αυτόματη επικόλληση προ-εκτυπωμένων ετικετών και απλούς desktop εκτυπωτές. Και τέλος, ολοκληρωμένες λύσεις βιομηχανικής ζύγισης, από εργαστηριακούς ζυγούς έως γεφυροπλάστιγγες φορτηγών, συνοδευόμενοι σχεδόν πάντα από το κατάλληλο λογισμικό διαχείρισης.

Ποιοι είναι οι οίκοι του εξωτερικού που αντιπροσωπεύετε;

K.K.: Είμαστε ο επίσημος και αποκλειστικός αντιπρόσωπος στην Ελλάδα, της METTLER-TOLEDO, στην κατηγορία μηχανημάτων Product Inspection. Επίσης, είμαστε επίσημος και αποκλειστικός αντιπρόσωπος της σουηδικής εταιρείας MECTEC (print & apply systems). Με αυτές τις δύο εταιρείες συνεργαζόμαστε από το 2007. Πριν δύο χρόνια, συνάψαμε συνεργασία και με την ιταλική εταιρία PMR, η οποία διαθέτει συστήματα filling και caping. Και στον τομέα της βιομηχανικής ζύγισης είμαστε αντιπρόσωποι των εταιρειών DINI ARGEO, BILANCIAI, RADWAG κ.ά., καθώς σε αυτήν την κατηγορία η προστιθέμενη αξία βρίσκεται στο λογισμικό διαχείρισης που προσφέρουμε μαζί με τον ζυγιστικό εξοπλισμό, και φυσικά υποστηρίζουμε πλήρως κάθε ζυγιστικό σύστημα που εγκαθιστούμε.

Ποιους τομείς βελτιστοποιεί η χρήση αυτών των μηχανημάτων για τους πελάτες σας και με ποιον τρόπο;

K.K.: Πρώτον και κύριον, συμβάλλουν στη διασφάλιση της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων των πελατών μας. Για παράδειγμα, όλα τα μοντέλα ανιχνευτών μετάλλου της METTLER-TOLEDO εγγυούνται το υψηλότερο επίπεδο ευαισθησίας στην ανίχνευση οποιουδήποτε τύπου μετάλλου, όπως ανοξείδωτο ατσάλι, σίδηρο, αλουμίνιο, μεγέθους έως και εξαιρετικά μικρών διαστάσεων. Αντίστοιχα, η προηγμένη τεχνολογία των συστημάτων X-Ray της METTLER-TOLEDO, είναι η μοναδική που μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια και την ποιότητα του προϊόντος στην οποιαδήποτε μορφή του: Υγρή, στερεή, χύδην ή συσκευασμένη. Τα συστήματα X-Rays ανιχνεύουν γυαλί, πλαστικό υψηλής πυκνότητας, μέταλλο, ορυκτές πέτρες κ.ά., ανεξάρτητα από το μέγεθος, το σχήμα ή τη θέση τους μέσα στο προϊόν, και μάλιστα χωρίς να επηρεάζεται από αλλαγές στη θερμοκρασία του προϊόντος ή την υγρασία. Και τέλος, σε ό,τι αφορά τη διασφάλιση ποιότητας, οι δυναμικοί ελεγκτές βάρους της METTLER-TOLEDO, προσφέρουν τον απόλυτο έλεγχο σε κάθε γραμμή παραγωγής, με δυναμική ζύγιση απόλυτης ακρίβειας, υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, ακολουθώντας τα πιο αυστηρά ευρωπαϊκά πρότυπα, τεχνικούς κανονισμούς και περιβαλλοντικής ασφάλειας.

Ένας άλλος σημαντικός τομέας, είναι αυτός της παραγωγικότητας. Όλα τα συστήματα της METTLER-TOLEDO, είναι έτσι σχεδιασμένα ώστε να ρυθμίζεται μία και μοναδική φορά το μηχάνημα και αυτόματα να αναγνωρίζει το είδος του προϊόντος χωρίς να χρειάζεται εκ νέου χειροκίνητες ρυθμίσεις για κάθε νέο είδος, μειώνοντας το κόστος και το χρόνο παραγωγής καθώς επίσης και το ανθρώπινο λάθος. Παράλληλα, οι ψευδείς απορρίψεις αγγίζουν μόλις το 0.05% -ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της METTLER-TOLEDO-, το οποίο μειώνει δραματικά το κόστος παραγωγής, αυξάνοντας την παραγωγικότητα και το O.E.E. της γραμμής.

Αξίζει εδώ να αναφέρουμε ότι η επένδυση σε εξοπλισμό ελέγχου προϊόντων και κατ’ επέκταση στη διασφάλιση ποιότητας, εκτός του ότι μειώνει το κόστος και αυξάνει την απόδοση ροής παραγωγής, παράλληλα σε συνάρτηση με την εμπειρία της Acmon Data σε εφαρμογές Industry 4.0, το όφελος γίνεται ακόμα μεγαλύτερο. Αυτό συμβαίνει γιατί οι πληροφορίες από τα μηχανήματα που υπάρχουν στον χώρο παραγωγής μπορούν να μεταφερθούν σε πραγματικό χρόνο στους φορείς λήψης αποφάσεων στα γραφεία τους, επεμβαίνοντας στην παραγωγική διαδικασία άμεσα για μεγαλύτερη απόδοση με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση, δίνοντας ένα αδιαμφισβήτητο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στον πελάτη μας. Επιπρόσθετα, μέσω της εφαρμογής ProdX της METTLER TOLEDO επιτρέπεται η συλλογή δεδομένων από τον εν λόγω εξοπλισμό, μεγιστοποιώντας με αυτό τον τρόπο τη βελτιστοποίηση της παραγωγής και απλοποιώντας διαδικασίες.

Είναι αλήθεια πως η αγορά οποιουδήποτε μηχανήματος αποτελεί ένα σημαντικό κόστος και θα πρέπει να γίνεται υπό το πρίσμα μιας επένδυσης που σε βάθος χρόνου θα είναι αποδοτική και επικερδής. Η συνεργασία με την Acmon Data προσφέρει επιπρόσθετο όφελος αν συνυπολογίσει κανείς την εμπειρία του τεχνικού τμήματος σε θέματα after sales support και την επένδυση του Ομίλου Acmon σε τεχνολογίες τεχνικής υποστήριξης ακόμα και εξ’ αποστάσεως, ελαχιστοποιώντας με αυτό τον τρόπο τα downtimes με τρόπο άμεσο και οικονομικό.

Πέραν των μηχανημάτων η Acmon Data ασχολείται παραδοσιακά και με το λογισμικό. Ποιες λύσεις προσφέρετε και για ποια αγορά;

Ιάσονας Πολύδωρος: Η Acmon Data, από την ίδρυση της έχει αναπτύξει μία σουίτα λογισμικού με την ονομασία TracePro, εργονομικά σχεδιασμένη και καθετοποιημένη, θα έλεγα, για ορισμένους κλάδους. Συγκεκριμένα, έχει πληθώρα εγκαταστάσεων σε αρτοβιομηχανίες, αλευρόμυλους, βιομηχανίες παραγωγής σφολιάτας, σοκολατοποιίες και συσκευαστήρια φρούτων στο χώρο του τροφίμου, ενώ διαθέτει και αρκετές εγκαταστάσεις σε τσιμεντοβιομηχανίες, φαρμακοβιομηχανίες, χημικές βιομηχανίες και παραγωγής πλαστικών, είτε στην Ελλάδα είτε στο εξωτερικό. Η σουίτα εφαρμογών TracePro έρχεται να υπερκαλύψει τις ανάγκες για τον έλεγχο και την εκτέλεση της παραγωγής ως MES (Manufacturing Execution System), καθώς και τη διαχείριση της αποθήκης ως WMS (Warehouse Management System) σε παραγωγικές κυρίως μονάδες. Παρόλα αυτά η φιλοσοφία του συστήματος και η τυποποίηση που έχει εφαρμοστεί τα τελευταία χρόνια, επιτρέπει την προσαρμογή του σε οποιαδήποτε παραγωγική μονάδα ανεξαρτήτως παραγωγικής διαδικασίας ή δραστηριότητας.

Τι οφέλη έχει ένα παραγωγικό εργοστάσιο να προμηθευτεί τις λύσεις σας, δεδομένου ότι όλες πλέον οι επιχειρήσεις παραγωγής διαθέτουν τόσο ERP όσο και αυτοματισμούς;

Ι.Π.: Η εφαρμογή των λύσεων μας προσφέρει μία σειρά από πλεονεκτήματα με το σημαντικότερο όλων, την ψηφιοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών. Το TracePro είναι ο μαέστρος ή αλλιώς ο δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ των συστημάτων ERP και των συστημάτων αυτοματισμού στο πεδίο. Μεταφέρει όλη την απαραίτητη πληροφορία, από τα γραφεία στους χειριστές της παραγωγής και της αποθήκης, μέσω φορητών τερματικών PDA ή βιομηχανικών πάνελ αφής χωρίς τη χρήση των κλασικών εντύπων. Μάλιστα, στις περιπτώσεις όπου δεν απαιτείται καθόλου χειρωνακτική εργασία ή απαιτείται μερικώς, το TracePro διαχωρίζει τις αυτόματες διεργασίες και δίνει απευθείας εντολή στους αυτοματισμούς για την εκκίνησή τους, συμπεριλαμβάνοντας όλα τα στοιχεία εκτέλεσης.

Τα αποτελέσματα και όλες οι καταγραφές των ενεργειών που εκτελούνται επιστρέφονται στο ERP αυτόματα χωρίς επιπλέον data entry. Μετατρέπουμε δηλαδή, το μετασχηματισμό του εργοστασίου σε έναν απόλυτα paperless οργανισμό, έτοιμο να ενσωματώσει όλες τις τεχνολογίες του Industry 4.0. Επιπλέον, μέσω της ψηφιοποίησης, το TracePro καθοδηγεί τους χειριστές κατά την εκτέλεση των συνταγών, των εντολών παραγωγής ή των δοσομετρήσεων / ζυγίσεων στο κομμάτι της παραγωγής, καθώς και κατά την εκτέλεση συλλογής, ενδοδιακίνησεων ή φόρτωσης προϊόντων και υλικών στο κομμάτι της αποθήκης. Το TracePro, όχι μόνο εξαλείφει την πιθανότητα λάθους αλλά δημιουργεί τις απαραίτητες συνθήκες στους χειριστές ώστε να εκτελούν με μεγαλύτερη ταχύτητα καθημερινές ενέργειες και κινήσεις χωρίς τις συνηθισμένες χειρόγραφες καταγραφές και επαληθεύσεις που θα οδηγούσαν σε χρονοβόρες διαδικασίες. Η συγκεκριμένη συνθήκη βελτιώνει άμεσα την απόδοση του προσωπικού και συνεπάγεται με γενικότερη αύξηση της κερδοφορίας και της ανταγωνιστικότητας.

Τα συστήματά σας πως διαφοροποιούνται από τον ανταγωνισμό σας;

Ι.Π.: Η εταιρεία μας δεν ξεκίνησε απλά ως μια ομάδα ανάπτυξης λογισμικού, αλλά δημιουργήθηκε ως ένα τμήμα της Acmon Systems από την αυξανόμενη ανάγκη της για ενίσχυση του εξοπλισμού της με συστήματα ιχνηλάτησης, ζύγισης και καταγραφής των δεδομένων παραγωγής. Ως εκ τούτου, η τεχνογνωσία που διαθέτουμε και συνεχίζουμε να εξελίσσουμε σε επίπεδο αυτοματισμού ή παραγωγικών διαδικασιών μας βοηθά να σχεδιάζουμε εργονομικές λύσεις, αξιοποιώντας όλα τα best practices της ελληνικής και ξένης βιομηχανίας.
Επίσης, το TracePro έχει σχεδιαστεί έτσι ώστε να καλύπτει μόνο τις πραγματικές ανάγκες της κάθε επιχείρησης και δεν είναι απαραίτητο κάποιος να προμηθευτεί ολόκληρη τη σουίτα λογισμικού για να ψηφιοποιήσει κάποια συγκεκριμένη λειτουργία του. Το κόστος είναι πλέον προσιτό. Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας, έχουμε την δυνατότητα να υλοποιούμε εφαρμογές διαχείρισης αποθήκης (WMS) και ελέγχου παραγωγής (MES) με αρκετά χαμηλότερο κόστος, απ΄ ότι στο παρελθόν.

H Acmon Data είναι από τις πρώτες εταιρείες στο χώρο σας που μίλησε για την εφαρμογή στην πράξη της 4ης Βιομηχανικής επανάστασης. Σήμερα συνεχίζετε σε αυτό το δρόμο;

Σ.Β.: Η Acmon Data είναι ένας ελληνικός οργανισμός που οδηγεί τις εξελίξεις στον ψηφιακό μετασχηματισμό και το Industry 4.0. Σήμερα αναπτύσσουμε συνεχώς και υλοποιούμε εφαρμογές, τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό, όπου εκτός από το να καλύπτουν τις σημερινές ανάγκες των πελατών μας, διασφαλίζουν και το μέλλον τους, όταν οι απαιτήσεις θα είναι ακόμη μεγαλύτερες, με την τάση του Industry 4.0 να έχει πλέον καθιερωθεί. Η ψηφιοποίηση της παραγωγικής διαδικασίας και των logistics είναι μονόδρομος για την εξέλιξη μιας επιχείρησης και η Acmon Data με το λογισμικό της TracePro, μπορεί να προσφέρει μια δοκιμασμένη και σίγουρη λύση σε όλες τις εταιρeίες που στοχεύουν να βρεθούν ένα βήμα μπροστά από τον ανταγωνισμό τους.

Ποια είναι τα σχέδια σας για το μέλλον;

Σ.Β.: Το όραμά μας είναι, να εισάγουμε την ελληνική Βιομηχανία στην απόλυτη ψηφιοποίηση. Ο όμιλος εταιρειών Acmon οδηγεί τις εξελίξεις και προσφέρει ολοκληρωμένες λύσεις ενός ενιαίου ψηφιακού οικοσυστήματος, επιταχύνοντας σταθερά προς την ελληνική Βιομηχανία 4.0. Στόχος μας είναι η περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρείας μας, κάτι που θα επιφέρει επιπρόσθετη αξία στις επιχειρήσεις, οι οποίες εγκαθιστούν τα συστήματά μας.