Η σύγχρονη βιομηχανία βρίσκεται διαρκώς σε εξέλιξη, αναζητώντας τρόπους για να βελτιώσει την αποδοτικότητα, την ασφάλεια και την ευελιξία των διεργασιών της. Τα Αυτόνομα Κινούμενα Ρομπότ (AMRs) έχουν αναδειχθεί ως μια επαναστατική καινοτομία, που επαναπροσδιορίζει τον τρόπο με τον οποίο διακινούνται τα φορτία και υλοποιούνται οι λειτουργίες εντός των βιομηχανικών χώρων, με μεγάλη ταχύτητα, άμεση προσαρμοστικότητα και εγγυημένη ευελιξία. Έτσι προσθέτουν αξία, με προσιτό κόστος επένδυσης.

Τι είναι τα AMRs;
Τα AMRs (Autonomous Mobile Robots) αποτελούν την τελευταία λέξη της τεχνολογίας στην αυτοματοποίηση της διαχείρισης φορτίων. Αντίθετα με τα παραδοσιακά συστήματα αυτόματης οδήγησης οχημάτων (AGVs), τα AMRs διακρίνονται από την ικανότητά τους να κινούνται με μεγαλύτερη αυτονομία και ευελιξία, προσαρμόζοντας τις διαδρομές τους σε πραγματικό χρόνο και αποφεύγοντας εμπόδια και άλλα κινούμενα αντικείμενα. Η πλοήγηση τους βασίζεται σε προηγμένους αισθητήρες, λογισμικό και συστήματα χαρτογράφησης, επιτρέποντάς τους να κινούνται με ασφάλεια σε άγνωστα περιβάλλοντα και να προσαρμόζονται σε μεταβαλλόμενες συνθήκες. Είναι εξοπλισμένα με μπαταρίες λιθίου μακράς διάρκειας, τις οποίες μπορούν να φορτίσουν αυτόματα στους σταθμούς φόρτισης τις ώρες που δεν λειτουργεί η εγκατάσταση, ή όταν τα επίπεδα της μπαταρίας τους είναι πολύ χαμηλά.

Τα Πλεονεκτήματα της Χρήσης AMRs
Η υιοθέτηση των AMRs προσφέρει μια σειρά από σημαντικά πλεονεκτήματα για την σύγχρονη ελληνική βιομηχανία, όπως:

• Αξιοπιστία Η αυτόνομη λειτουργία εξασφαλίζει αξιοπιστία στην εφαρμογή επαναλαμβανόμενων εργασιών. Η τήρηση προτεραιοτήτων και η αποτελεσματική εκτέλεση των εργασιών εγγυώνται τον περιορισμό των σφαλμάτων στην τοποθέτηση και των απωλειών υλικού.

• Ευελιξία Τα AMRs μπορούν να διορθώνουν δυναμικά τις διαδρομές τους σε πραγματικό χρόνο, ανταποκρινόμενα σε αλλαγές στο περιβάλλον εργασίας και στις ανάγκες μεταφοράς.

• Βέλτιστη αξιοποίηση του χώρου Εξασφαλίζεται η βέλτιστη διαχείριση της υφιστάμενης χωροταξίας και του στόλου των AMRs με στόχο την εύκολη πρόσβαση και διαχείριση διαφορετικών αποθεμάτων και τον περιορισμό των άσκοπων μετακινήσεων

• Ταχύτητα & Απόδοση Τα AMRs μπορούν να μετακινούν φορτία με μεγαλύτερη ταχύτητα και ακρίβεια από τους ανθρώπους, βελτιστοποιώντας την ροή εργασιών και αυξάνοντας την παραγωγικότητα.

• Aσφάλεια Τα AMRs είναι εξοπλισμένα με προηγμένα συστήματα αποφυγής εμποδίων και αλληλεπίδρασης με ανθρώπους, διασφαλίζοντας ασφαλή και πλήρως συνεργατική λειτουργία, εντός των βιομηχανικών χώρων.

• Συνολικός περιορισμός των λειτουργικών εξόδων

Η υιοθέτηση AMRs μπορεί να μειώσει σημαντικά το κόστος εργασίας, καθώς δεν απαιτούν συνεχή επίβλεψη και καθοδήγηση από ανθρώπινο προσωπικό. Με την εφαρμογή αυτοματισμών για τις επαναλαμβανόμενες εργασίες αυξάνεται η λειτουργική απόδοση με ένα μέσο χρόνο απόσβεσης της επένδυσης (ROI) στα τρία χρόνια.

Tα AMRs κινούνται ελευθέρα στην εγκατάσταση λειτουργώντας παράλληλα με το προσωπικό καθώς διαθέτουν τεχνικά χαρακτηριστικά που εξασφαλίζουν την ομαλή και ασφαλή λειτουργία τους. Το σημάντικότερο εξ’αυτών είναι τα laser ασφαλείας που σαρώνουν τον περιβάλλοντα χώρο και καθοδηγούν τα AMRs να επιταχύνουν ή να επιβραδύνουν ανάλογα με το αν εντοπίζουν αντικείμενο ή κίνηση στις ζώνες ασφαλείας που έχουν οριστεί.

Η ABB, ως παγκόσμιος ηγέτης στον τομέα της ρομποτικής, προσφέρει μια ευρεία γκάμα αυτόνομα κινούμενων ρομποτικών συστημάτων AMRs προσαρμοσμένων σε συγκεκριμένες βιομηχανικές απαιτήσεις. Η γκάμα των AMRs της ABB περιλαμβάνει:

• Flexley Tug: Τα AMRs τύπου Tug είναι ιδανική λύση για την έλξη τροχήλατων πλατφορμών βαρέων φορτίων εντός της βιομηχανικής εγκατάστασης. Με δυνατότητα έλξης φορτίων έως και 10 τόνους, τα Flexley Tug διασφαλίζουν την αποτελεσματική και ασφαλή μεταφορά υλικών.

• Flexley Mover: Τα AMRs τύπου Mover έχουν σχεδιαστεί για τη μεταφορά φορτίων σε πλατφόρμες, προσφέροντας ευελιξία και αποδοτικότητα στις διαδικασίες αποθήκευσης και διανομής. Με δυνατότητα μεταφοράς φορτίων από 600 έως 1500 kg, τα Flexley Mover αποτελούν ιδανική λύση για τη μεταφορά υλικών σε βιομηχανικές εγκαταστάσεις.

• Flexley Stack: Τα AMRs τύπου Stack αποτελούν την κορυφαία  λύση ανυψωτικών μηχανών, με δυνατότητα ανύψωσης κιβωτίων και παλετών έως και 8,5 μέτρα. Τα Flexley Stack βελτιστοποιούν τις εργασίες αποθήκευσης και διανομής, συμβάλλοντας στην αύξηση της παραγωγικότητας και της ασφάλειας.

Το Μέλλον με τα AMRs: Μια Νέα Εποχή Αυτοματοποίησης
Η ABB Robotics πρωτοπορεί στον τομέα των AMRs, επενδύοντας στην έρευνα και στις νέες τεχνολογίες για να προσφέρει στους πελάτες της τις πιο προηγμένες λύσεις αυτοματοποίησης. Με την υιοθέτηση AMRs, οι επιχειρήσεις μπορούν να προετοιμαστούν για την επόμενη μέρα της βιομηχανικής αυτοματοποίησης και να επωφεληθούν από τα απαράμιλλα πλεονεκτήματα και τις καινοτομίες αυτής της νέας τεχνολογίας.

Για περισσότερες πληροφορίες απευθυνθείτε:
ΑΒΒ ΑΕ, Tηλ.: 210-2891500, email: [email protected]