Στις προτεραιότητες του υπουργείου για το 2022 αναφέρθηκε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, ΥΠΕΝ, Αλεξάνδρα Σδούκου, μιλώντας στη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Παραγωγών Ενέργειας με Φωτοβολταϊκά (ΣΠΕΦ). Όπως τόνισε, βάρος θα δοθεί στη μείωση εκπομπών ρύπων με συγκεκριμένες πολιτικές στα πλαίσια του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), ενώ προ των πυλών βρίσκεται ενεργειακό πολυνομοσχέδιο για τις ΑΠΕ, που θα αφορά τόσο τη β’ φάση της απλοποίησης της αδειοδότησής τους όσο και τα δύο θεσμικά πλαίσια για την αποθήκευση και τα υπεράκτια αιολικά. «Θα προχωρήσουμε σε έμπρακτη στήριξη των ΑΠΕ με πολιτικές, διαγωνισμούς, επιτάχυνση αδειοδοτήσεων και ενίσχυση των διμερών συμβολαίων», σημείωσε η κ. Σδούκου.

«Σε ένα μήνα θα έχει ολοκληρωθεί η β’ φάση απλοποίησης των αδειοδοτήσεων και θα έρθει ένα ενεργειακό πολυνομοσχέδιο που θα περιλαμβάνει και το νέο θεσμικό πλαίσιο για την αποθήκευση και τα υπεράκτια αιολικά», πρόσθεσε. Ακόμη μια προτεραιότητα είναι η σύνταξη ενός πιο φιλόδοξου σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα. Θα αναθεωρηθεί το ΕΣΕΚ και θα ψηφιστεί ο κλιματικός νόμος, καθώς ο στόχος της μείωσης εκπομπών άνθρακα θα είναι κεντρικός με τις πολιτικές του ΕΣΕκατ.

Επίσης, έμφαση θα δοθεί στην ενεργειακή εξοικονόμηση και την αποδοτικότητα και θα έρθουν νέα προγράμματα ανάλογα με το Εξοικονομώ για επιχειρήσεις και δημόσια κτήρια. Σημαντική είναι για το υπουργείο η επιτάχυνση του εξηλεκτρισμού των μεταφορών, με νέα σχέδια ανάπτυξης των δικτύων φόρτισης και νέα προγράμματα με κίνητρα για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, ενώ ειδικό βάρος θα δοθεί στην επιτυχή υλοποίηση της Δίκαιης Μετάβασης και της απολιγνιτοποίησης.