Συνάντηση με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη είχαν την Τετάρτη 3 Απριλίου στο Μέγαρο Μαξίμου οι επικεφαλής εταιρειών και ενώσεων μελών της Διεθνούς Ομοσπονδίας Φαρμακευτικών Βιομηχανιών και Ενώσεων (IFPMA). Κατά τη διάρκεια συζήτησης με θέμα ενδεχόμενες ευκαιρίες και συνεργασίες για τον κλάδο στην Ελλάδα, ο Πρωθυπουργός παρουσίασε στον Πρόεδρο της IFPMA και Διευθύνοντα Σύμβουλο της Pfizer Άλμπερτ Μπουρλά, το επιχειρηματικό περιβάλλον στη χώρα. Από την πλευρά του ο κ. Μπουρλά, έκανε γνωστό ότι περισσότερα από 250 δισ. δολάρια επενδύθηκαν πέρυσι σε Έρευνα και Ανάπτυξη από τη φαρμακοβιομηχανία, προσθέτοντας πως η μερίδα του λέοντος αυτών των επενδύσεων παραμένει στις ΗΠΑ. Υπογράμμισε δε πως πριν από 20 χρόνια, η διαφορά στις επενδύσεις μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης ήταν περίπου 2 δισ. δολάρια ενώ 2023 πιθανότατα θα υπερβεί τα 50 δισ. δολάρια υπέρ των ΗΠΑ και έκανε λόγο για μια «χαμένη ευκαιρία» για την Ευρώπη.

«Θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα με την επίσκεψή μας εδώ, σε αυτή τη χώρα, πόσο ευχαριστημένοι είμαστε και πόσο θα θέλαμε να συνεργαστούμε μαζί σας» σημείωσε ο κ. Μπουρλά, παραθέτοντας τις επενδυτικές προϋποθέσεις που θέτει η παγκόσμια φαρμακοβιομηχανία, ειδικότερα για τον τομέα της καινοτομίας. Όπως διασαφήνισε ο CEO της Pfizer, στις αποφάσεις για επενδύσεις του κλάδου της φαρμακοβιομηχανίας παίζουν σημαντικό ρόλο διάφοροι παράγοντες, οι οποίοι μπορούν να αποκρυσταλλωθούν σε τρεις μεγάλους τομείς. Πρώτος τομέας, όπως είπε, είναι οι πολιτικές υπέρ της καινοτομίας και ιδιαίτερα η προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας.

«Βεβαίως, παράγοντες όπως η πρόσβαση σε φάρμακα σε τιμές που ανταμείβουν την καινοτομία είναι επίσης κάτι που λαμβάνουμε σοβαρά υπόψιν όταν αποφασίζουμε για τις επενδύσεις μας. Και οι κανονισμοί που μπορούν να διευκολύνουν την κλινική έρευνα και να απομακρύνουν γραφειοκρατικά εμπόδια που μπορεί να υπάρχουν, είναι επίσης κάτι εξαιρετικά σημαντικό» συμπλήρωσε ο κ. Μπουρλά, σκιαγραφώντας το ευνοϊκό κλίμα για επενδύσεις στην καινοτομία που αναμένει ο κλάδος του.