Mερικές από τις πιο καινοτόμες επιχειρήσεις στην ΕΕ, σε ένα ευρύ φάσμα κλάδων, ανακηρύχθηκαν φιναλίστ για το βραβείο Enterprise Europe Network Award 2021, το οποίο ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και τον Ευρωπαϊκό Εκτελεστικό Οργανισμό Καινοτομίας και ΜΜΕ (EISMEA).

Από τις πιο ενδιαφέρουσες συμμετοχές που έφτασαν στους φιναλίστ είναι αυτή της ιταλικής Comau, η οποία σε συνεργασία με τη γαλλική COBO4YOU επικεντρώθηκε στην ενσωμάτωση λύσεων «κομποτικής» στην αυτοματοποιημένη βιομηχανία.

Η γερμανική Enviplan, εφαρμόζει την τεχνολογία μικροψεκασμού στην επεξεργασία βιομηχανικών και αστικών λυμάτων. Η RBX Creations ειδικεύεται στη χρήση ινών κάνναβης για την κατασκευή διαφόρων υλικών, όπως βιοπλαστικά, χαρτί και κλωστοϋφαντουργικά προϊόντα. Η Resortecs, στον τομέα της κλωστοϋφαντουργίας, προσφέρει παγκόσμιες, κατοχυρωμένες με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας, λύσεις που επιτρέπουν την ανακύκλωση των ρούχων – χάρη στην αυτόματη αποσυναρμολόγηση ενδυμάτων σε βιομηχανική κλίμακα.

Ανάμεσά τους είναι και η ελληνική εταιρεία Biomimetic, η οποία, μέσα από πολυετή έρευνα στο Εργαστήριο Μικρο- και Νανοεπεξεργασίας Υπερήχων Λέιζερ του IESL, προσφέρει ειδική επεξεργασία με λέιζερ στο γυαλί, βιοεμπνευσμένη από τα φτερά ορισμένων εντόμων όπως τα τζιτζίκια, με πεδίο εφαρμογής τις οθόνες των ηλεκτρονικών συσκευών ευρείας κατανάλωσης.