Η Politech Group, μέσα από εξατομικευμένες και καινοτόμες υπηρεσίες και ισχυρές συνεργασίες, έχει πετύχει να προσφέρει λύσεις, οι οποίες εξασφαλίζουν στις επιχειρήσεις απόδοση, μειωμένο κόστος και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα, όσον αφορά στο κομβικό κομμάτι της συντήρησης εξοπλισμού. Ο Παναγιώτης Πολυχρόνης, Managing Director και η Ειρήνη Χατζηιωακειμίδου, Διευθύντρια Πωλήσεων, αναλύουν τις νέες τάσεις στο maintenance, αλλά και όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά, που έχουν οδηγήσει πολλές από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στη χώρα μας να εμπιστεύονται το συγκεκριμένο όμιλο.

Ποια είναι η φιλοσοφία του Ομίλου και ποιο το όραμά του;
Παναγιώτης Πολυχρόνης: Η φιλοσοφία του Ομίλου μας έχει αναπτυχθεί πάνω σε πέντε βασικές αρχές, οι οποίες ορίζονται ως εξής:
1. Συνεχής εξέλιξη με βάση τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.
2. Δημιουργία προστιθέμενης αξίας σε κρίσιμες ανάγκες πελατών.
3. Παροχή υπηρεσιών φιλικών προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο.
4. Σταθερή δέσμευση στην παροχή άρτιων και καινοτόμων υπηρεσιών.
5. Σεβασμός και συνεχής εξέλιξη κι ανάπτυξη του προσωπικού μας, ώστε να ξεχωρίζει στην αγορά.
Λαμβάνοντας υπόψιν τις αρχές αυτές, εργαζόμαστε καθημερινά για να εκπληρωθεί το όραμα του Ομίλου μας: Να γίνουμε η μεγαλύτερη εταιρεία παροχής λύσεων Condition Based Maintenance και να πετύχουμε μείωση 80% των τοξικών αποβλήτων από τις συντηρήσεις Η/Μ εξοπλισμού. Όλη αυτή η δουλειά έχει οδηγήσει στην εγκαθίδρυση της POLITECH Group ως κορυφαία επιλογή στον τομέα της Προγνωστικής συντήρησης εξοπλισμού.

Ο Όμιλος Politech δραστηριοποιείται μέσα από τις τρεις εταιρείες του. Πιο συγκεκριμένα, ποιες είναι αυτές και ποιες λύσεις προσφέρουν;
Η POLITECH Group, όπως αναφέρει και το μότο της, στηρίζεται στο Maintenance Excellence. Λειτουργώντας με βάση τις προαναφερθείσες αρχές, επιδιώκουμε να παράγουμε αριστεία και να προσφέρουμε προστιθέμενη αξία σε διάφορους τομείς της συντήρησης. Σε αυτό το πλαίσιο, έχουμε αναπτύξει τρεις επιχειρηματικές δραστηριότητες.
Αρχικά, είναι η Politech Power, η οποία έχει ως μότο: «Generating Piece of mind». Η Politech Power αποτελεί την επιχειρηματική μονάδα των Ηλεκτροπαραγωγών Ζευγών.
Η μονάδα αυτή ασχολείται με τη μελέτη, την προμήθεια, την εγκατάσταση, αλλά και τη συντήρηση εφεδρικών Η/Ζ πετρελαίου, αερίου, βιοαέριου και το τελευταίο διάστημα και Υδρογόνου. Επιπροσθέτως, σε συνεργασία με το εξειδικευμένο προσωπικό μας έχουμε σχεδιάσει καινοτόμες λύσεις για την άρτια τεχνική υποστήριξη των Η/Ζ με προηγμένες τεχνολογίες CBM.

Έπειτα, είναι η Diesel Experts με μότο: «Clean Oil and Fuel Solutions». Αποτελεί τη δεύτερη επιχειρηματική μονάδα μας, που ασχολείται με τη βέλτιστη διαχείριση των ρευστών καυσίμων και λιπαντικών, τόσο με εξειδικευμένες αναλύσεις όσο και με ειδικό εξοπλισμό (ultrafine filters, condition sensors, dehydration units κ.λπ). Ο στόχος λειτουργίας της μονάδας αυτής είναι διττός, αφενός αφορά στην καλύτερη και αποδοτικότερη χρήση των καυσίμων και αφετέρου στη μείωση βλαβών στο μηχανολογικό εξοπλισμό μέσω του CBM.
Τέλος, η Infraspec Engineering, με μότο «NDT Solutions», αποτελεί την τελευταία αλλά και παλιότερη επιχειρηματική μονάδα του Ομίλου, η οποία ασχολείται με τους Μη Καταστρεπτικούς Ελέγχους σε ηλεκτρολογικό εξοπλισμό χαμηλής και Μέσης Τάσης και μηχανολογικό εξοπλισμό με τη χρήση Θερμογραφίας, Υπερήχων και Partial Discharge Test.

Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι βασικές προκλήσεις που χαρακτηρίζουν την αγορά που δραστηριοποιείστε και ποιο είναι το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της Politech απέναντι σε αυτές;
Π.Π.: Ένα βασικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν τα τμήματα συντήρησης είναι η μείωση του budget σε περιόδους κρίσεων. Είναι γνωστό άλλωστε, ότι πολλές φορές η εύκολη λύση για περικοπή δαπανών ξεκινάει από τα τμήματα συντηρήσεων. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που εργαστήκαμε για το σχεδιασμό λύσεων συντήρησης με άμεσο όφελος για τον τελικό πελάτη τόσο σε επίπεδο ποιότητας και αξιοπιστίας, αλλά και κατ’ επέκταση σε οικονομικό επίπεδο, ώστε να μπορεί εύκολα να κρατήσει την παραγωγή του σε λειτουργία με ασφάλεια και να μειώσει τις βλάβες, μειώνοντας ταυτόχρονα και τα κόστη συντήρησης.

Ποιες σημαντικές συνεργασίες και αποκλειστικές αντιπροσωπείες έχετε να επιδείξετε στο πορτοφόλιο σας;
Π.Π.: Η εταιρεία μας συνεργάζεται με μια μεγάλη γκάμα εργοστασίων, τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Ενδεικτικά, η Politech Power έχει αποκλειστική συνεργασία με την Grupel, η οποία αφορά ένα από τα καλύτερα εργοστάσια της Ευρώπης στην κατασκευή Η/Ζ. Επίσης, συνεργάζεται με την HIMOINSA, η οποία είναι μέλος της YANMAR και κορυφαίος κατασκευαστής Η/Ζ στον κόσμο, ενώ ιδιαίτερη σημασία έχει και η συνεργασία μας με την GENCELL – εργοστάσιο κατασκευής Η/Ζ υδρογόνου.
Η DieselExperts έχει αποκλειστική συνεργασία με την POLARIS LABS, ένα από τα μεγαλύτερα χημεία στον κόσμο με εξειδίκευση στο CBM. Επίσης, έχει αποκλειστική συνεργασία με την MICFIL, η οποία είναι γερμανική εταιρεία κατασκευής UltraFine Filters, ενώ από την Infraspec ξεχωρίζει η συνεργασία μας με την TESTO.

Ποιο θεωρείτε μεγαλύτερο επίτευγμα του Ομίλου σας;
Π.Π.: Ο Όμιλος μας είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με τις μεγαλύτερες εταιρείες του χώρου σε διάφορα θέματα σχετικά με τη συντήρηση. Μέσα από το σύνολο των διεργασιών μας και με πάνω από 800 Η/Ζ σε συμβόλαιο συντήρησης, αρκετές βιομηχανίες, αλλά και ναυτιλιακές εταιρείες μας εμπιστεύτηκαν.
Έτσι, έχουμε κατορθώσει να εξοικονομούμε για τις επιχειρήσεις 55.000 λίτρα λιπαντικό και 45.000 λίτρα αντιψυκτικό ετησίως, που σε διαφορετικές συνθήκες θα πήγαιναν -στην καλύτερη περίπτωση- προς ανακύκλωση. Αυτό για εμάς αποτελεί το σημαντικότερο επίτευγμα και μας δίνει σημαντική ικανοποίηση, αλλά και τη δύναμη να συνεχίσουμε το έργο μας.

Ποιες είναι οι τελευταίες τάσεις και εξελίξεις στο χώρο του Συντήρησης Η/Μ εξοπλισμού;
Π.Π.: Όλες οι νέες μελέτες που κυκλοφορούν κατά καιρούς, δείχνουν ότι έχει αυξηθεί η αξιοπιστία του εξοπλισμού. Παρόλα αυτά, η ελλιπής συντήρηση ακόμα παραμένει μία από τις βασικές αιτίες βλαβών σε εξοπλισμό.
Έτσι λοιπόν, αντί για μια απλή εντολή εργασίας για επισκευή μιας βλάβης, προτείνεται ο προγνωστικός έλεγχος του εξοπλισμού ώστε να βρεθούμε μπροστά από μια βλάβη πριν αυτή εκδηλωθεί.
Με τον τρόπο αυτό, η μόνιμη παρακολούθηση της λειτουργίας του εξοπλισμού θα μας προσφέρει το προνόμιο να αποκτήσουμε τον απόλυτο έλεγχο, ώστε να δράσουμε με αμεσότητα σε όποιο πρόβλημα προκύψει.

Πέρα από την Προγνωστική Συντήρηση στο μηχανολογικό εξοπλισμό, δραστηριοποιήστε και στο κομμάτι της προγνωστικής συντήρησης σε υποσταθμούς μέσης τάσης;
Π.Π.: Ασφαλώς! Μάλιστα, πραγματοποιούμε ολοκληρωμένα προγράμματα συντηρήσεων με το άρτια εξειδικευμένο προσωπικό μας σε υποσταθμούς μέσης τάσης σε όλη την Ελλάδα. Επιπροσθέτως, σε συνεργασία με εξειδικευμένο και σύγχρονο εργαστήριο του εξωτερικού με πολυετής εμπειρία πάνω στον τομέα, προσφέρουμε ολοκληρωμένα προγράμματα χημικών αναλύσεων στα λάδια των μετασχηματιστών, βασισμένα πάντα στις ανάγκες των πελατών μας.
Έπειτα από το στάδιο της μελέτης, καταλήγουμε στο πρόγραμμα αναλύσεων που απαιτεί διαφορετική διαχείριση ανά περίπτωση, καθώς κάθε πελάτης για εμάς είναι μοναδικός. Εν συνεχεία, αποφασίζουμε αν χρειάζεται ένα βασικό πρόγραμμα χημικών αναλύσεων προγνωστικής συντήρησης ή ένα πρόγραμμα προηγμένων αναλύσεων.

Οι πληροφορίες που μας παρέχουν θα σώσουν τον εξοπλισμό μας και θα μας κινητοποιήσουν να δράσουμε προγνωστικά πριν δημιουργηθεί μια μη αναστρέψιμη και με τεράστιο κόστος κατάσταση.
Το εξειδικευμένο προσωπικό μας, πάντα οπλισμένο με γνώση και ενημερωμένο για κάθε τεχνολογική εξέλιξη που προκύπτει, είναι πάντα δίπλα στον πελάτη ώστε να καταφέρουν από κοινού τα βέλτιστα αποτελέσματα. Δεν είναι τυχαίο πως μας εμπιστεύεται στον τομέα των εξειδικευμένων αναλύσεων ένας από τους μεγαλύτερους παρόχους ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας.

Ποια είναι η υφιστάμενη κατάσταση στην συντήρηση των εφεδρικών Η/Ζ;
Ειρήνη Χατζηιωακειμίδου: Για τη συντήρηση των Η/Ζ επικρατούσαν δύο πλάνα έως σήμερα. Το πρώτο αφορά στην επιδιορθωτική συντήρηση (επέμβαση μόνο όταν προκύψει μια βλάβη), και το δεύτερο το οποίο συναντάμε πιο συχνά, αφορά στην προληπτική συντήρηση με βάση το χρονοδιάγραμμα που προτείνει ο κατασκευαστής. Είναι γνωστό ότι το πρώτο έχει σημαντικά υψηλό κόστος στην αποκατάσταση βλαβών και δεν εξασφαλίζει σε καμία περίπτωση τη λειτουργία του Η/Ζ όταν δημιουργηθεί ανάγκη.

Το δεύτερο από την άλλη πλευρά αν και πιο κοινό, έχει σημαντικά μειονεκτήματα, όπως για παράδειγμα είναι αρκετά δαπανηρό και το σημαντικότερο από όλα είναι ότι δεν μπορεί να προβλέψει με αξιοπιστία τις βλάβες που επρόκειτο να συμβούν. Σε αυτή την περίπτωση οι συντηρητές προχωρούν σε αλλαγές ρευστών (λάδι, αντιψυκτικό, ίσως και καύσιμο) του συστήματος χωρίς πρώτα να γνωρίζουν την πραγματική κατάστασή τους.

Εν κατακλείδι, εδώ αξίζει να τονιστεί ότι δυστυχώς το μεγαλύτερο ποσοστό των αναλωσίμων και ειδικά των αντιψυκτικών καταλήγει στις αποχετεύσεις με σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Εισχωρεί στον υδροφόρο ορίζοντας καταλήγοντας στο ποτήρι μας. Τέλος, η προγνωστική συντήρηση μας προσφέρει πολλαπλά οφέλη για τον εξοπλισμό, τον άνθρωπο, το περιβάλλον και την τσέπη μας.

Πώς αντιμετωπίζει η Politech Power τη συντήρηση των εφεδρικών Η/Ζ;
Ε.Χ.: Πιστοί στη δέσμευσή μας για βελτίωση των προγραμμάτων συντήρησης και με ιδιαίτερα μεγάλη εμπειρία στα Η/Ζ, σχεδιάσαμε ένα πρωτοποριακό πλάνο συντήρησης, που έχει προκύψει και από την εμπειρία που έχουμε αποκομίσει από τη βιομηχανία και τη ναυτιλία. Χρησιμοποιώντας, λοιπόν, τα εργαλεία του CBM καταφέραμε να μειώσουμε τις απρόβλεπτες βλάβες σε ποσοστό άνω του 90%, ενώ κατορθώσαμε να μειώσουμε και το κόστος συντήρησης άνω του 40%. Τέλος, κατορθώσαμε να μειώσουμε τα τοξικά απόβλητα από τη συντήρηση άνω του 80%. Για το λόγο αυτό, έχουμε συνεργασία με ιδιαίτερα μεγάλους στόλους Η/Ζ σε όλη την Ελλάδα.

Λίγα λόγια για τα προγράμματα συντήρησης, που αφορούν στα πετρέλαια σε εφαρμογές, που υπόκεινται σε μακρόχρονες αποθηκεύσεις (π.χ. Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη).
Ε.Χ.: Τα πετρέλαια, αν και ακόμα είναι η καλύτερη επιλογή για εφεδρική ηλεκτροπαραγωγή λόγω του κόστους και της ευκολίας απόκτησης, έχουν μερικούς περιορισμούς, οι οποίοι χρήζουν ιδιαίτερους χειρισμούς για να αποφεύγονται οι βλάβες και οι δαπανηρές επισκευές.
Ειδικά για την εφεδρική ηλεκτροπαραγωγή, όπου τα καύσιμα παραμένουν για μεγάλο διάστημα αποθηκευμένα, λόγω της ελλιπούς ενημέρωσης που έχουν οι συντηρητές πολλές φορές καταφεύγουν σε λάθος λύσεις, που εντείνουν αντί να λύνουν τα προβλήματα. Η Politech Power σε συνεργασία με την Diesel Experts έχουν σχεδιάσει και υλοποιούν προγράμματα ελέγχου και συντήρησης καυσίμων εφεδρικών Η/Ζ με ιδιαίτερα μεγάλη επιτυχία. Τα προγράμματα σε συνδυασμό με την εγγύηση που δίνουμε για τα αποτελέσματα και την εγγύηση ακόμα και στο ίδιο το μηχάνημα, αποτελούν την κορυφαία επιλογή στην ελληνική αγορά.

Ποια είναι τα οφέλη των σε μια εγκατάσταση από τα προγράμματα τεχνικής κάλυψης με απομακρυσμένο έλεγχο που προσφέρει η Politech Power;
Ε.Χ.: Δεδομένης της εξέλιξης των Η/Ζ και των πινάκων ελέγχου έχει γίνει πλέον δυνατός ο απομακρυσμένος έλεγχος -ακόμα και η αποκατάσταση βλαβών-, χωρίς να χρειάζεται να μεταβεί τεχνικός στην εγκατάσταση. Ήδη σε συμβόλαια μας υπάρχει η δυνατότητα να γίνει έλεγχος του Η/Ζ απομακρυσμένα, ενώ μάλιστα σε περίπτωση μιας αστοχίας υπάρχει η δυνατότητα να συνδεθεί απομακρυσμένα ο τεχνικός και να δώσει τη λύση άμεσα. Για να το επιτύχουμε αυτό, έχουμε όλα τα απαραίτητα εργαλεία αλλά και το κέντρο ελέγχου στα γραφεία, που παρακολουθούμε μόνιμα τα Η/Ζ σε απομακρυσμένο έλεγχο.

Η προγνωστική συντήρηση κρίνεται σήμερα αναγκαία και ζωτικής σημασίας για τις βιομηχανίες. Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της χρήσης θερμογραφίας (και υπερήχων), που εφαρμόζει η InfraSpec Engineering, όσον αφορά στις υπηρεσίες που προσφέρει σχετικά με τις επιθεωρήσεις σε βιομηχανίες;
Π.Π.: Για πολλά χρόνια η συντήρηση απαιτούσε το σταμάτημα της παραγωγής, το άνοιγμα όλου του εξοπλισμού και τον καθαρισμό, τη σύσφιξη όλων των επαφών και μετά πάλι κλείσιμο του εξοπλισμού για να τεθεί εκ νέου σε λειτουργία. Η διαδικασία αυτή ήταν ιδιαίτερα χρονοβόρα με πολλές αστοχίες και πολλά λάθη. Μέσα από την εισαγωγή της θερμογραφίας και των υπερήχων στη βιομηχανία, αλλά και τον έλεγχο σε κανονική λειτουργία, η συντήρηση έγινε αμέσως πολύ πιο αποδοτική. Η συντήρηση των ηλεκτρικών πινάκων έγινε με μεγαλύτερη ασφάλεια και η συντήρηση των κινητήρων, ρουλεμαν κ.λπ., έγινε πολύ πιο γρήγορη και πολύ πιο αποδοτική.

Για το λόγο αυτό, οι Μη Καταστρεπτικοί Έλεγχοι έγιναν αμέσως αποδεκτοί και από τις ασφαλιστικές εταιρείες και ζητούνται πλέον από όλες τις βιομηχανίες. Έτσι, η Infraspec έχει επενδύσει όχι μόνο σε άρτιο εξοπλισμό, αλλά και σε τρεις πιστοποιήσεις ISO θερμογραφίας και υπερήχων, ενώ διαθέτει επίσης και πιστοποιημένους θερμογράφους μηχανικούς για κάθε επιθεώρηση. Αυτός είναι και ένας βασικός λόγος που μας εμπιστεύονται μερικές από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες στην Ελλάδα για τις επιθεωρήσεις τους.

Ποιο είναι το στρατηγικό πλάνο της Politech στην ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητάς της;
Π.Π.: Στα πλάνα μας για το άμεσο μέλλον είναι η αξιοποίηση νέων τεχνολογιών που ακόμα είναι σε αρχικό στάδιο, αλλά θα ενταχθούν με γοργούς ρυθμούς, καθώς επίσης και η επέκταση portfolio σε ανερχόμενες αγορές (σταθμοί φόρτισης αυτοκινήτων, οικιακά συστήματα συμπαραγωγής, γεννήτριες υδρογόνου). Τέλος, έχει ιδιαίτερη σημασία και η σύναψη στρατηγικών συνεργασιών με σημαντικές εταιρείες του χώρου για την παροχή διευρυμένων λύσεων, με στόχο την αύξηση της προστιθέμενης αξίας των υπηρεσιών μας.

Υπάρχει επενδυτικό πλάνο για το εξωτερικό και σε ποιες χώρες στοχεύετε να δραστηριοποιηθείτε;
Π.Π.: Η εταιρεία μας δραστηριοποιείτε ήδη στην τεχνική υποστήριξη Η/Ζ σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης. Επιπρόσθετα, στοχεύουμε να επεκταθούμε σε Βαλκανικές χώρες τα επόμενα χρόνια.

Ποιοι είναι οι νέοι στόχοι για το μέλλον;
Π.Π.: Οι εξελίξεις στην αγορά είναι οι παράγοντες που επιβάλλουν στρατηγικές κινήσεις, τις οποίες εμείς πραγματοποιούμε με στόχο να βρισκόμαστε πάντα μπροστά από τα γεγονότα.
Ο απώτερος στόχος μας είναι η δυναμική είσοδος σε Βαλκανικές χώρες και παράλληλα η επιτάχυνση της ανάπτυξης σε κάθε γωνιά της Ελλάδας. Εξίσου σημαντικός στόχος είναι η εγκαθίδρυση της POLITECH Group ως κορυφαία πρώτη επιλογή στον τομέα της Προγνωστικής συντήρησης εξοπλισμού. Υπάρχουν πολλά σχέδια συνεργασίας, όμως η επιλογή μας είναι να μην τα αποκαλύψουμε ακόμα, αλλά όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή.

Που οφείλεται η επιτυχημένη και ανοδική πορεία της εταιρείας;
Π.Π.: Φυσικά, βασικός παράγοντας της επιτυχημένης πορείας μας είναι οι άνθρωποι μας. Η παροχή υπηρεσιών υψηλής ποιότητας και η δημιουργία μιας δυνατής εταιρικής κουλτούρας.
Έχουμε υιοθετήσει μοντέλα διοίκησης, όπου προτεραιότητά μας είναι η διατήρηση του σημερινού προφίλ της εταιρείας αλλά και η συνεχής επένδυση στην τεχνογνωσία και την εκπαίδευση των συνεργατών μας, καθώς και η επένδυση σε νέες τεχνολογίες. Αναντίρρητα, η ραγδαία εξέλιξη της εταιρείας και η σημαντική ανοδική πορεία που έχει πραγματοποιήσει μέχρι σήμερα οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην γεωμετρική αύξηση της απόδοσης των εργαζόμενων μας μέσα σε ένα εύφορο περιβάλλον.
Όλοι έχουμε την επιθυμία να κάνουμε κάτι που να δίνει σημασία στη ζωή μας και στις ζωές των συνεργατών και πελατών μας, να χαίρει ανάλογης εκτίμησης αλλά και να προσφέρει ευκαιρίες προσωπικής ανέλιξης. Τα αποτελέσματα των στόχων αυτών τα έχουμε πετύχει μέσα από σκληρή δουλειά, και την ικανοποίηση του έργου μας την βλέπουμε ως αντανάκλαση στα συνεχώς αυξανόμενα πρόσωπα των πελατών μας.