Τη δημιουργία της Athea ανακοίνωσαν η Thales και η Atos, μιας κοινοπραξίας που θα αναπτύξει μια κυρίαρχη πλατφόρμα στο πεδίο των μεγάλων δεδομένων (big data) και τεχνητής νοημοσύνης (AI), για φορείς του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα στους τομείς της άμυνας, των πληροφοριών και της εσωτερικής ασφάλειας. Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση, η Athea θα αξιοποιήσει την εμπειρία που απέκτησαν και οι δύο εταιρείες από τη φάση επίδειξης του προγράμματος ARTEMIS, τη μεγάλη πλατφόρμα δεδομένων του γαλλικού Υπουργείου Ενόπλων Δυνάμεων.

Η νέα κοινοπραξία θα εξυπηρετήσει αρχικά τη γαλλική αγορά, προτού ανταποκριθεί στις ευρωπαϊκές απαιτήσεις σε μεταγενέστερο χρόνο. Η Athea, θα επινοήσει μια λύση για την ασφαλή διαχείριση ευαίσθητων δεδομένων σε εθνική κλίμακα και θα υποστηρίξει την εφαρμογή αυτής της λύσης σε κυβερνητικά προγράμματα. Η νέα αυτή οντότητα θα παρέχει επίσης αξιολόγηση των ειδικών, εκπαίδευση, καθώς επίσης συμβουλευτικές και άλλες υπηρεσίες.

Η Athea θα συνεργαστεί με ένα οικοσύστημα μεγάλων εταιρειών, μικρομεσαίων και νεοσύστατων επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων που ειδικεύονται στα μεγάλα δεδομένα και την τεχνητή νοημοσύνη. Σε συνδυασμό με την νεοσύστατη «Defense Digital Agency», η κοινοπραξία θα παρέχει επίσης ασφαλείς λύσεις καθώς και ανοιχτά, διαμορφώσιμα τεχνολογικά δομικά στοιχεία, τα οποία ενθαρρύνουν τη συνεργασία και ενισχύουν το βιομηχανικό και κυρίαρχο οικοσύστημα, προκειμένου να υποστηριχθεί η ανάπτυξη αξιόπιστων εφαρμογών.