Το 2023 είναι η χρονιά που η 3αλφα θα συμπληρώσει το φιλόδοξο κι ήδη επιτυχημένο πενταετές πλάνο επενδύσεών της με σκοπό την τεχνολογική εξέλιξη της παραγωγικής διαδικασίας. Απώτατος στόχος; «Ένα σύγχρονο, έξυπνο εργοστάσιο, στο οποίο ήρθαμε πιο κοντά μέσα από την πλήρη αυτοματοποίηση της γραμμής επεξεργασίας του έμφλοιου ρυζιού “ορυζόμυλου”», λέει ο Θέμης Ζηκάκης, Διευθυντής του Εργοστασίου της 3αλφα. Σύμφωνα με τον κ. Ζηκάκη, μέσα από την εγκατάσταση νέου κεντρικού πίνακα ελέγχου με εφαρμογή συστημάτων PLC, και ενός πολύπλοκου συστήματος αισθητήρων αυξήθηκε η παραγωγικότητα της γραμμής κατά 30% και της απόδοσης (yield) κατά 5%. Ακόμα, έγινε εγκατάσταση δύο νέων γραμμών συσκευασίας που αξιοποιούν υψηλή τεχνολογία όπως ελεγκτές με ακτίνες Χ, αυτόματους ελεγκτές βάρους κι ένα δίκτυο εκτύπωσης κι επικόλλησης ετικέτας που δίνουν τη δυνατότητα κωδικοποίησης κι ιχνηλασιμότητας.

«Επιπλέον, πολύ σημαντικό είναι το νέο αυτόματο, ρομποτικό σύστημα παλετοποίησης που ολοκλήρωσε την πλήρη αυτοματοποίηση της διαδικασίας συσκευασίας. Το σύστημα τροφοδοτείται αυτόματα με άδειες παλέτες και στην συνέχεια ο ρομποτικός βραχίονας παλετοποιεί από 2 γραμμές συσκευασίας, εκτελεί την διαδικασία περιτύλιξης με stretch film γραμμές συσκευασίας είναι κατά 40% ταχύτερες από τις παλιότερες και μειώνουν τη φύρα κατά 60%. Αξίζει να σημειωθεί πως όλα τα παραπάνω δεν ακυρώνουν τον ανθρώπινο παράγοντα, αφού τώρα η επίδρασή του είναι πιο πολύτιμη από ποτέ στην παραγωγική διαδικασία μέσα από τον έλεγχο των μηχανημάτων και όχι την επίπονη χειρωνακτική εργασία», επισημαίνει ο Διευθυντής εργοστασίου.

Οι νέες τάσεις καθορίζουν τη δημιουργία νέων προϊόντων
Ο κ. Ζηκάκης τονίζει ότι από τη φύση της η 3αλφα είναι αφοσιωμένη στην παροχή υγιεινών, θρεπτικών και ποιοτικών τροφίμων με πρώτη ύλη ό,τι καλύτερο έχει να προσφέρει η ελληνική γη. «Έτσι η τάση της υγιεινής διατροφής που κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος ακουμπά 100% στη φιλοσοφία μας και πλέον διευρύνουμε την έννοια και τον πλούτο της αντί να την “ακολουθούμε” τυφλά». Τα όσπρια, τα ρύζια και οι Υπέροχες Υπερτροφές είναι ικανά να καλύπτουν τις ανάγκες για υγιεινή και νόστιμη διατροφή, διαθέτουν πολύ μεγάλη ευελιξία και είναι συμβατά με πολλές ειδικές διατροφές όπως είναι η χορτοφαγία – μία ακόμα τάση, η οποία ανεβαίνει συνεχώς.

Ταυτόχρονα η ανάγκη του σύγχρονου καταναλωτή προστάζει γεύματα όχι μονάχα υγιεινά και θρεπτικά αλλά και νόστιμα και γρήγορα. «Γι’ αυτό στην 3αλφα φροντίζουμε να αναπτύσσουμε διαρκώς νέα προϊόντα και προϊόντα που χρειάζονται ελάχιστο ή μηδενικό χρόνο προετοιμασίας χωρίς φυσικά να διαπραγματευόμαστε την ποιότητα και την ασφάλειά τους.  Γι’ αυτό και φέτος λάβαμε την στρατηγική απόφαση να αυξήσουμε κατά 50% το διαθέσιμο προϊόν σε όλη τη σειρά των οσπρίων «έτοιμα φυσικά!», ώστε οι καταναλωτές να τα απολαμβάνουν ακόμα περισσότερο. Παράλληλα, το Τμήμα Έρευνας & Ανάπτυξης αναπτύσσει συνεχώς νέα, οικολογικά, καινοτόμα και νόστιμα προϊόντα διατροφής που υπηρετούν τόσο την τάση της ευζωίας όσο και εκείνη της βιωσιμότητας, της μείωσης του αποτυπώματος και της ελαχιστοποίησης της χρήσης πλαστικού χάρη τόσο στην επεξεργασία όσο και τη συσκευασία τους», καταλήγει ο κ. Ζηκάκης.