Η Παπουτσάνης πέτυχε ισχυρή διψήφια ανάπτυξη κύκλου εργασιών το 2022, όπως δείχνουν τα οικονομικά αποτελέσματα που έδωσε στη δημοσιότητα. Η αύξηση αυτή, σύμφωνα με τα δημοσιευθέντα στοιχεία, προέρχεται τόσο από την ανάπτυξη του όγκου όσο και την αύξηση των τιμών πώλησης.

Μεγάλη ανάπτυξη εξαγωγών
Το 2022 o κύκλος εργασιών ανήλθε σε 70,8 εκατ. ευρώ που αντιστοιχεί σε αύξηση πωλήσεων κατά 29% σε σχέση με το 2021. Από αυτή την αύξηση το 14% περίπου προήλθε από ανάπτυξη του όγκου πωλήσεων ενώ το υπόλοιπο 15% από αύξηση των τιμών πώλησης. Η αξία των εξαγωγών για την Παπουτσάνης ανήλθε σε 46,4 εκατ. ευρώ έναντι 34,0 εκατ. ευρώ το 2021 και αντιπροσωπεύει το 66% του συνολικού κύκλου εργασιών, παρουσιάζοντας ανάπτυξη κατά 36%.

Τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (adjusted EBITDA) ανήλθαν σε 7,4 εκατ. ευρώ έναντι 8,4 εκατ. ευρώ το 2021 μειωμένα κατά 12%.
Η κερδοφορία (προ φόρων) της εταιρείας ανήλθε σε 3,9 εκατ. ευρώ έναντι 6,1 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ η κερδοφορία μετά από φόρους ανήλθε σε 3,0 εκατ. ευρώ έναντι 4,9 εκατ. το προηγούμενο έτος. Σύμφωνα με την εταιρεία, το 2022 ήταν μία χρονιά εξαιρετικών προκλήσεων όπου η Διοίκηση κλήθηκε να διαχειριστεί τις συνεχώς αυξανόμενες πιέσεις κόστους σε όλα τα επίπεδα – ύλες, ενέργεια και μεταφορικά – με την παράλληλη μείωση της αγοραστικής δύναμης των καταναλωτών. «Η Παπουτσάνης, κατά τη διάρκεια του 2022 που χαρακτηρίστηκε από συνεχείς μακροοικονομικές προκλήσεις, διατήρησε την αναπτυξιακή της πορεία με σημαντική άνοδο στον κύκλο εργασιών και αύξηση των εξαγωγών και στους τέσσερεις τομείς δραστηριοποίησης της» σημειώνει ο κ. Μ. Τασόπουλος, Διευθύνων Σύμβουλος της Παπουτσάνης.

Θετική πορεία σε όλους τους τομείς
Η σημαντική ανάπτυξη στον κύκλο εργασιών αποδίδεται στη θετική πορεία που σημείωσαν και οι τέσσερις κατηγορίες προϊόντων στις οποίες δραστηριοποιείται η εταιρεία. Συγκεκριμένα, διπλάσιες πωλήσεις επιτεύχθηκαν στα ξενοδοχειακά προϊόντα, χάρη στη επανεκκίνηση της τουριστικής αγοράς σε Ελλάδα και εξωτερικό, ενώ σημαντική ενίσχυση παρουσίασαν και οι πωλήσεις των ειδικών σαπωνομαζών. Ο ρυθμός ανάπτυξης των πωλήσεων επώνυμων προϊόντων και παραγωγών για τρίτους σε Ελλάδα και εξωτερικό ήταν επίσης θετικός.

Οι στόχοι του 2023
Για το 2023 η Παπουτσάνης στοχεύει να συνεχίσει την ανάπτυξή της και στους τέσσερεις τομείς που δραστηριοποιείται. Συγκεκριμένα, ο πυλώνας των επώνυμων προϊόντων Παπουτσάνης αποτελεί στρατηγική προτεραιότητα και αναμένεται να ενισχυθεί σημαντικά. Ο τομέας ξενοδοχειακών προϊόντων αναμένεται να αποτελέσει κύριο άξονα ανάπτυξης, καθώς οι προβλέψεις για τον τουρισμό είναι πολύ αισιόδοξες, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Τέλος, οι κατηγορίες παραγωγών για τρίτους και ειδικών σαπωνομαζών αναμένεται να συνεχίσουν την ανάπτυξή κυρίως μέσω διεύρυνσης του πελατολογίου αλλά και ανάπτυξης συνθετικών σαπωνομαζών. Όσον αφορά τις επενδύσεις, για το 2023 προβλέπεται να διατηρηθούν σε σημαντικά χαμηλότερα επίπεδα. Για την παρούσα χρονιά η Παπουτσάνης εστιάζει σε περαιτέρω μείωση κόστους και εξοικονόμηση πόρων μέσω της πλήρους εκμετάλλευσης των τελευταίων επενδύσεων στο εργοστάσιο και της αποθήκες και της βελτιστοποίησης εσωτερικών λειτουργιών.