Επενδύσεις με στόχο τη σταδιακή μετάβαση στο Industry 4.0. αλλά και σιγουριά για τουλάχιστον 1,5 χρόνο, λόγω του υψηλού ανεκτέλεστου, είναι τα δύο κομμάτια που συνθέτουν το παζλ της στρατηγικής της Hellenic Cables, όπως αυτή αναλύθηκε κατά τη διάρκεια δημοσιογραφικής ξενάγησης στις εγκαταστάσεις της Fulgor, ένα εκ των εργοστασίων του κλάδου καλωδίων της Cenergy Holdings, στην Κόρινθο.

«Ζώντας το μέλλον»
Η παραπάνω στρατηγική, έρχεται αφουγκραζόμενη τις παγκόσμιες τάσεις αλλά και ανάγκες της πράσινης μετάβασης, όπως σημείωσε ο κ. Αλέξανδρος Μπένος, Chief Financial Officer της Cenergy Holdings, ο οποίος χαρακτηριστικά δήλωσε πως τόσο η Hellenic Cables όσο κι η Σωληνουργεία Κορίνθου «ζούνε το μέλλον». Φυσικά, το μέλλον απαιτεί και κάποιες βάσεις στο παρόν, κι ο Όμιλος φαίνεται να τις διαθέτει αφού για το 2022 είχε κύκλο εργασιών στα 1,43 δισ. ευρώ και λειτουργικά κέρδη 137 εκατ. ευρώ.
«Το αποτέλεσμα αυτό δεν είναι ένα πυροτέχνημα, είναι αποτέλεσμα μιας συνετής και συντηρητικής διαδικασίας» ξεκαθαρίζει, προτού σκιαγραφήσει τα συστατικά για ένα επιτυχημένο μέλλον που για τον ίδιο δεν είναι άλλα από την παραγωγή προϊόντων με προστιθέμενη αξία και την ανάπτυξη της έρευνας.

Το όραμα για centers of excellence
Το υψηλό ανεκτέλεστο, στα 2 δισ. ευρώ δίνει ώθηση τόσο για επενδύσεις όσο και για μια πιο ξεκάθαρη εικόνα για το μέλλον της Cenergy αλλά και ειδικότερα για τα Ελληνικά Καλώδια. Όσον αφορά το πλάνο που έχουν καταρτίσει τα στελέχη του Ομίλου, αυτό θα βασιστεί κυρίως στις παγκόσμιες τάσεις που επικρατούν: ενεργειακή μετάβαση, εξηλεκτρισμός, αστικοποίηση, κυκλική οικονομία και ψηφιοποίηση. Από το όραμα δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα εργοστάσιο της Hellenic Cables. Σημειώνεται πως αυτή τη στιγμή η Fulgor αποτελεί τη ναυαρχίδα της παραγωγής, κατασκευάζοντας υποβρύχια καλώδια με την εταιρεία να έχει προσφάτως «προσαρτήσει» και το παλιό εργοστάσιο της Πετζετάκις στον Ελαιώνα Βοιωτίας ενώ διαθέτει μονάδες σε Θήβα, Οινόφυτα αλλά και στο εξωτερικό. Η προσθήκη της νέας αυτής υποδομής, αποτελεί σύμφωνα με τον κ. Κωνσταντίνο Σαββάκη, Γενικό Διευθυντή της Hellenic Cables ένα βήμα πιο κοντά στη δημιουργία εργοστασίων – «centers of excellence», τα οποία θα εξειδικεύονται και θα τελειοποιούν συγκεκριμένα κομμάτια της παραγωγής.

Επενδύσεις για διπλασιασμό του capacity
Ο κ. Σαββάκης αποκάλυψε και το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 80 εκατ. ευρώ για το εργοστάσιο της Fulgor που έχει ορίζοντα διετίας. Στόχος είναι ο διπλασιασμός του capacity για τα υποβρύχια καλώδια, όπου η ζήτηση είναι ιδιαιτέρως υψηλή. Μάλιστα, η επένδυση είναι καλυμμένη από τις υπάρχουσες παραγγελίες ενώ η δυναμικότητά είναι ήδη προπωλημένη. Όσον αφορά την πρόοδο της επένδυσης αυτή θα ολοκληρώνεται σταδιακά και ανάλογα με τα στάδια της παραγωγής. Πάντως, σύμφωνα τον Διευθυντή Εργοστασίου της Fulgor, κ. Χρήστο Βογιατζή ήδη σχεδιάζεται να εγκατασταθούν άλλες τρεις μονωτικές γραμμές παραγωγής κι ένα turntable δυναμικότητας 12.000 τόνων. Τέλος, αναμένεται να γίνουν κι οι σχετικές κτιριακές επεκτάσεις, ενώ θα δημιουργηθούν και περί τις νέες 200 θέσεις εργασίας, ανεβάζοντας το προσωπικό, μόνο του εργοστασίου της Κορίνθου, στα 1.000 άτομα.