Τις προοπτικές περαιτέρω ανάπτυξης μέσα στην επόμενη πενταετία ανέλυσε η διοίκηση της Cenergy Holdings, κάνοντας μια σκιαγράφηση των επενδυτικών πλάνων που θα εξασφαλίσουν την απαιτούμενη παραγωγική δυναμικότητα του Ομίλου, στο πλαίσιο παρουσίασης που πραγματοποιήθηκε στο Χρηματιστήριο Αθηνών την Παρασκευή 17 Μαρτίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Όμιλος έκλεισε το 2022 με ένα ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών ύψους άνω των 2 δισ. ευρώ, το οποίο, όπως επεσήμανε ο κ. Αλέξανδρος Μπένος, CFO της Cenergy Holdings, συνεχίζει να ανεβαίνει και θα χρειαστεί έναν ορίζοντα ετών για να υλοποιηθεί. Αυτό, σύμφωνα με τον ίδιο, εξασφαλίζει και τη σιγουριά του Ομίλου ως προς τον προγραμματισμό της παραγωγής και των επενδύσεων, κυρίως στον κλάδο των καλωδίων.

«Center of excellence» στη Θήβα
Το ανακοινωμένο διετές επενδυτικό πρόγραμμα της Hellenic Cables, σύμφωνα με τον Γενικό Διευθυντή της, κ. Κωνσταντίνο Σαββάκη, αγγίζει τα 80 εκατ. ευρώ, με κύριο άξονα το διπλασιασμό του capacity του εργοστασίου της Fulgor στην Κόρινθο σε υποβρύχια καλώδια.

Πάντως, ο CEO της Cenergy Holdings κ. Αλέξης
Αλεξίου σημείωσε ότι πέραν των υποβρύχιων που είναι το νέο «trend», η προσοχή του Ομίλου παραμένει στραμμένη και στα υπόγεια καλώδια, με επενδύσεις τόσο στο εργοστάσιο της Θήβας όσο και στο παλιό εργοστάσιο της Πετζετάκις, όπου ήδη μέσα στο 2023 πρόκειται να ξεκινήσει μια μικρή παραγωγή, με τη μονάδα να φτάνει το full capacity το 2024. Επί του παρόντος γίνεται βελτίωση των υποδομών της νεοαποκτηθείσας μονάδας, ενώ η σταδιακή μεταφορά εξοπλισμών θα δημιουργήσει χώρο και ευκαιρίες στο άλλο εργοστάσιο της Hellenic Cables στη Θήβα για τη μετατροπή του σε «center of excellence».

Από πλευράς της Corinth Pipeworks, ο κ. Ηλίας
Μπεκίρος, Γενικός Διευθυντής, ανέφερε ότι, ξεπερνώντας δύο πολύ δύσκολα χρόνια, η εταιρεία επιστρέφει στην κερδοφορία και υλοποιεί επενδυτικό πρόγραμμα για να αυξήσει το capacity. Ιδιαίτερη μνεία στη χρήση ρομποτικής και αυτοματισμών έκανε ο κ. Αλεξίου, τονίζοντας ότι η Cenergy αξιοποιεί τόσο εγχώριους, όσο και ξένους συνεργάτες στο κομμάτι αυτό, ανάλογα με την περιπλοκότητα του έργου. «Αυτή τη στιγμή τρέχουν πολλά projects στις μονάδες μας, κάποια πιλοτικά, τα οποία θα αξιοποιήσουμε σιγά σιγά στο σύνολο των εργοστασίων μας. Σύντομα πιστεύουμε ότι θα έχουμε και κάτι πρωτοποριακό για τον κλάδο, το οποίο θα βελτιώσει πάρα πολύ την παραγωγικότητα αλλά και την ασφάλεια στους χώρους εργασίας, που είναι προτεραιότητά μας», σημείωσε χαρακτηριστικά ο CEO του Ομίλου, προβλέποντας ότι θα είναι ανακοινώσιμο μέσα στο έτος.

Σε αναμονή για ΗΠΑ και Βόλο
Θετικές χαρακτήρισε η διοίκηση της Cenergy τις καθυστερήσεις όσον αφορά στην κατασκευή εργοστασίου υποβρυχίων inter-array καλωδίων στις ΗΠΑ, σε συνεργασία με τη δανέζικη Ørsted, καθώς έδωσαν στον Όμιλο την ευκαιρία να επικεντρωθεί επενδυτικά στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής του δυναμικής. «Δεν θέλουμε να βάλουμε όλα τα καρπούζια κάτω απ’ την ίδια μασχάλη» σημείωσε χαρακτηριστικά ο κ. Μπένος. Το ίδιο ισχύει και για την πρωτοποριακή επένδυση που σχεδιάζεται για την παραγωγή πλωτών ανεμογεννητριών στο Βόλο, καθώς, όπως τόνισε ο κ. Αλεξίου: «Όλος ο τομέας των παραθαλάσσιων αιολικών θα πάει πίσω. Πρέπει να πετύχουμε χρονικά το πότε θα ωριμάσουν τα έργα και θα υπάρχει η ζήτηση που να στηρίζει την επένδυση αυτή. Στο μεταξύ παρακολουθούμε τις τεχνολογικές εξελίξεις πριν πάρουμε τις αποφάσεις μας».