Οι κλιματικές συνθήκες που μειώνουν την απόδοση του καφέ έχουν γίνει πιο συχνές τις τελευταίες δεκαετίες. Μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PLOS Climate, διαπίστωσε ότι η συχνότητα των «κλιματικών κινδύνων» έχει αυξηθεί. Λαμβάνοντας υπόψη τα σενάρια κλιματικής αλλαγής η παραγωγή του καφέ θα μειωθεί δραστικά έως το 2050. Οι βέλτιστες θερμοκρασίες ανάπτυξης για τις δύο κύριες ποικιλίες καφέ, arabica και robusta, είναι 18 έως 22 0C και 22 έως 28 0C. Ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, Δρ Doug Richardson, αναφέρει πως «όπως και με άλλες καλλιέργειες, ένας συστημικός κίνδυνος για το παγκόσμιο εμπόριο καφέ τίθεται από τις συγχρονισμένες αποτυχίες των καλλιεργειών».

Σε ότι αφορά την κατανάλωση, όπως προκύπτει από έρευνα της Kάπα Research για λογαριασμό της Ελληνικής Ένωσης Καφέ, περισσότεροι από́ 8 στους 10 Έλληνες πίνουν καφέ́ καθημερινά (84%), ενώ́ οι περισσότεροι από αυτούς που δεν πίνουν (66%), φροντίζουν να εφοδιάζουν με καφέ́ το νοικοκυριό́ τους. Το 50% των ερωτηθέντων θα καταναλώσουν πάνω από́ έναν καφέ́ την ημερά (συνηθώς 2 ή 3). Για το 73% όσων πίνουν καφέ, η συνήθεια του καφέ́ είναι σταθερή και δεν υποκαθίσταται με την κατανάλωση άλλου ροφήματος όπως το τσάι ή το χαμομήλι. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 53% των ερωτηθέντων δεν έχει σκεφτεί́ ποτέ́ να κόψει τον καφέ́. Ωστόσο, ένα ποσοστό 17% θα το έκανε για λόγους υγείας, το 14% για οικονομικούς λόγους και ένα 13% επειδή ο καφές του προκαλεί αϋπνία. Τέλος, για το 38% εκείνων που πίνουν καφέ, ο περιορισμός της κατανάλωσής του στο σπίτι, τη δουλειά ή και εκτός σπιτιού, είτε για οικονομικούς λόγους, είτε για άλλα αίτια, θα σήμαινε αυτομάτως και τον περιορισμό των κοινωνικών τους συναναστροφών.