Χρονιά ισχυρής κερδοφορίας για τον κλάδο καλωδίων και ανάκαμψης για τον κλάδο σωλήνων χάλυβα, ήταν το 2022 για τη Cenergy Holdings S.A., σύμφωνα με τα προσφάτως δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία.

Ιστορικό ρεκόρ στην κερδοφορία
Πιο συγκεκριμένα, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 1,43 δισ. ευρώ (35% αύξηση σε ετήσια βάση) και η λειτουργική κερδοφορία έφτασε σε ιστορικά υψηλά, με το αναπροσαρμοσμένο EBITDA να ανέρχεται στα 137 εκατ. ευρώ (31% αύξηση σε ετήσια βάση) ως αποτέλεσμα τόσο της ισχυρής δυναμικής στον κλάδο των καλωδίων, όσο και της ανάκαμψης στον κλάδο σωλήνων χάλυβα. Σύμφωνα με τον Όμιλο, βασικός μοχλός κερδοφορίας παραμένει η αποτελεσματική υλοποίηση των ενεργειακών έργων.

Αξίζει να σημειωθεί πως όσον αφορά το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών, αυτό ξεπέρασε το φράγμα των 2 δισ. ευρώ στις 31 Δεκεμβρίου 2022 καθώς και οι δύο κλάδοι πέτυχαν σημαντικές αναθέσεις έργων καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Τα ενοποιημένα κέρδη προ φόρων ανήλθαν σε 70 εκατ. ευρώ έναντι 30,5 εκατ. ευρώ το 2021, ενώ τα ενοποιημένα καθαρά κέρδη μετά από φόρους ανήλθαν σε 60 εκατ. ευρώ έναντι 22 εκατ. ευρώ το 2021. Παράλληλα, ο καθαρός δανεισμός αυξήθηκε κατά 174 εκατ. ευρώ λόγω αυξημένων αναγκών σε κεφάλαιο κίνησης. Επιπροσθέτως, για το ίδιο διάστημα προχώρησαν και κεφαλαιουχικές δαπάνες 79 εκατ. ευρώ, για την απαιτούμενη περαιτέρω επέκταση της παραγωγικής δυναμικότητας στον κλάδο καλωδίων, τόσο στα υποβρύχια όσο και στα χερσαία καλώδια.

Επενδύσεις και πρόταση διανομής μερίσματος
Σχολιάζοντας τις επιδόσεις του Ομίλου, ο κ. Αλέξης Αλεξίου, Διευθύνων Σύμβουλος της Cenergy Holdings τόνισε πως η ισχυρή λειτουργική επίδοση και στους δύο κλάδους για το 2022 επιβεβαιώνει την ικανότητά της Cenergy να προσφέρει προϊόντα υψηλής ποιότητας στους συνεργάτες της σε όλο τον κόσμο αλλά και τη σημαντική συμβολή της στη προσπάθεια προς την ενεργειακή μετάβαση. «Ο κλάδος καλωδίων παρέμεινε ο βασικός πυρήνας της κερδοφορίας του Ομίλου, καθώς τόσο ο τομέας των έργων όσο και αυτός των προϊόντων διατηρούν την ισχυρή δυναμική τους, ενώ η Σωληνουργεία Κορίνθου επανήλθε στην κερδοφορία, σηματοδοτώντας την περαιτέρω ανάπτυξή της στο προσεχές μέλλον. Ταυτόχρονα, το εμπορικό μας τμήμα εξασφάλισε σημαντικές αναθέσεις σε όλο τον κόσμο, αυξάνοντας περαιτέρω το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παραγγελιών σε νέο ιστορικά υψηλό μέγεθος της τάξης των 2 δισ., γεγονός που αποτελεί σημαντικό ορόσημο για τον Όμιλό μας» τόνισε.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό το ανεκτέλεστο υπόλοιπο παρέχει την ευχέρεια για προγραμματισμό νέων επενδύσεων που θα καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση για εξηλεκτρισμό, που πηγάζει από την επιταχυνόμενη μετάβαση σε μια οικονομία χαμηλών εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα. Με το νέο επενδυτικό πρόγραμμα στο εργοστάσιο υποβρυχίων καλωδίων, που ξεκινά το 2023, η Cenergy επιδιώκει να απαντήσει δυναμικά στις ανάγκες και τις προσδοκίες των πελατών της, αλλά και όλων των άλλων συμμετόχων. «Είμαστε βέβαιοι ότι θα συνεχίσουμε να πετυχαίνουμε σταθερή ανάπτυξη και επαρκή κερδοφορία» κατέληξε. Μάλιστα, το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει στη Τακτική Γενική Συνέλευση των μετόχων την έγκριση μεικτού μερίσματος ύψους 0,05 ευρώ ανά μετοχή για πρώτη φορά στην ιστορία της εταιρείας.