Για την νέα μονάδα που έχει στα σκαριά η ABEK ΒΕΚΡΑΚΟΣ αλλά και για την πορεία της προς μια πλήρως «πράσινη» παραγωγή καφέ μιλά στο INDUSTRY ο κ. Βασίλης Αρνάκης, Managing Director της εταιρείας με έδρα το Καβαλλάρι Θεσσαλονίκης. Η ABEK ΒΕΚΡΑΚΟΣ, η οποία αποτελεί εδώ και 26 χρόνια τον επίσημο αντιπρόσωπο του espresso Hausbrandt στην Ελλάδα, πέρασε σταδιακά στο κομμάτι της παραγωγής, με το πρώτο της εργοστάσιο για το project Qualita Unica να ολοκληρώνεται στις αρχές του 2015. Για 1,5 περίπου χρόνο η ερευνητική ομάδα ασχολήθηκε αποκλειστικά με την έρευνα της χημείας του καφέ κατά την φρύξη, με τα γευστικά προφίλ, τους συνδυασμούς μεταξύ των ποικιλιών, τη συσκευασία και την αποθήκευση. «Δεν θέλαμε να μάθουμε στην πλάτη του πελάτη», σημειώνει χαρακτηριστικά ο κ. Αρνάκης, προσθέτοντας ότι στην έρευνα ενεπλάκη εξαρχής το Χημικό τμήμα του ΑΠΘ, θέτοντας τις βάσεις για μια επιστημονική προσέγγιση του καφέ, που αποτελεί και σήμα κατατεθέν της επιχείρησης.

Επιτυγχάνοντας την ευελιξία
H εταιρεία μεταξύ άλλων δημιουργεί tailor made blends, διαθέτοντας επί του παρόντος 14 ενεργές συνταγές, κάποιες εκ των οποίων είναι «κλειδωμένες» σε μεγάλους πελάτες της.
Όπως εξηγεί ο Managing Director, η Qualita Unica ακολουθεί ουσιαστικά την ανάποδη παραγωγική διαδικασία σε σχέση με τους «commercial» καφέδες: αρχικά ψήνει ξεχωριστά την κάθε ποικιλία με προκαθορισμένες, επιστημονικά μελετημένες παραμέτρους (μονοποικιλιακό ψήσιμο) και ακολούθως συνθέτει με ακρίβεια στο πολυσιλό μίξης τις διαφορετικές συνταγές. «Είναι πιο ακριβό σαν διαχείριση, ωστόσο επιτυγχάνεται μια πολύ μεγάλη ευελιξία στην παραγωγική διαδικασία», αναφέρει χαρακτηριστικά. Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι η εταιρεία σχεδιάζει και έχει κατοχυρώσει τις δικές της κούπες, οι οποίες παράγονται στην Ευρώπη.

Η νέα «πράσινη» μονάδα
«Η αρχική μονάδα διαθέτει ένα capacity γύρω στους 1.200 τόνους το χρόνο. Θεωρητικά το “ταβάνι” είναι οι 1.000 τόνοι και αυτή τη στιγμή τρέχουμε με πάνω από 600, πράγμα που σημαίνει ότι με βάση τους ρυθμούς ανάπτυξης αυτού του project είχαμε τις εξής λύσεις: είτε να μεγαλώσουμε την υπάρχουσα μονάδα, είτε να δημιουργήσουμε μια νέα, ακόμα μεγαλύτερη, η οποία να είναι και επεκτάσιμη», σημειώνει ο κ. Αρνάκης, χαρακτηρίζοντας την πορεία της εταιρείας σταθερά ανοδική.

Το επενδυτικό πλάνο ύψους 12 εκατ. ευρώ περιλαμβάνει την δημιουργία μιας νέας γραμμής υπερδιπλάσιας δυναμικότητας, η οποία αναμένεται να καλύψει την εταιρεία για έναν χρονικό ορίζοντα κάποιων ετών, με τη δυνατότητα προσθήκης τρίτου ψηστηριού όταν κριθεί απαραίτητο. Όταν ολοκληρωθεί το αρχικό πλάνο -το αργότερο εντός διετίας- το συνολικό capacity της εταιρείας θα αγγίξει τους 4.000 τόνους. Η ανάπτυξη πάει χέρι-χέρι με τη βιωσιμότητα για την ΑΒΕΚ, με την εταιρεία να χρησιμοποιεί ήδη ό,τι πιο ευέλικτο ως προς την κατανάλωση ενέργειας στο υπάρχον εργοστάσιο, το οποίο εδρεύει σε περιοχή Natura. Όσον αφορά στη νέα μονάδα, όπως επισημαίνει ο κ. Αρνάκης η πρόθεση είναι να είναι εντελώς «green»: θα διαθέτει φωτοβολταϊκό πάρκο στην οροφή που θα την καθιστά ενεργειακά αυτόνομη, καθώς και ένα τελευταίας τεχνολογίας σύστημα επεξεργασίας αποβλήτων με καταλύτη.