Με επενδύσεις στην ενίσχυση της παραγωγικής της δυναμικότητας και σημαντικές συνεργασίες στα σκαριά υποδέχεται το 2023 η ALPLA Greece SMSA, σύμφωνα με τα όσα αναφέρει στο INDUSTRY η Ευγενία Τσαρτόλια, Γενική Διευθύντρια της εταιρείας.

Δουλεύοντας προς ένα κοινό στόχο
Η ALPLA Greece είναι θυγατρική της Αυστριακής εταιρείας παραγωγής άκαμπτων πλαστικών υλικών συσκευασίας ΑLPLA Group, η οποία διαθέτει 177 παραγωγικές μονάδες σε 45 χώρες, με περισσότερους από 22.000 εργαζόμενους. Πριν την ένταξή της στην οικογένεια του Ομίλου ALPLA το 2018, η ALPLA Greece «κουβαλούσε» περισσότερα από 40 χρόνια εμπειρίας ως κατασκευαστής πλαστικών συσκευασιών στην Ελλάδα, με την επωνυμία ARGO S.A.

Την τεχνογνωσία αυτή εξαγόρασε η ΑLPLA Group, η οποία, όντας ένας «οικογενειακός» όμιλος, με την τρίτη γενιά Lehner στο τιμόνι, «έχει θέσει έναν στόχο πάνω στον οποίο εργαζόμαστε όλοι: να δημιουργήσουμε ένα ασφαλές, οικονομικά προσιτό και βιώσιμο επίπεδο ζωής για τα δισεκατομμύρια των ανθρώπων που ζουν στον κόσμο», τονίζει η κα Τσαρτόλια. Στο πλαίσιο αυτό, ο όμιλος έχει αναπτύξει τις δικές του μονάδες ανακύκλωσης, από τις οποίες προμηθεύεται ανακυκλωμένο πλαστικό και η ελληνική θυγατρική. Ήδη στην Ελλάδα «τρέχουν» συνεργασίες με εγχώριες και πολυεθνικές εταιρείες, όπως η Henkel και η Apivita, σε συγκεκριμένα projects για τη χρήση ανακυκλωμένου υλικού στις συσκευασίες τους, ενώ σύμφωνα με την κα Τσαρτόλια έρχονται στον τομέα αυτό δύο πολύ μεγάλα projects που θα ξεκινήσουν το 2023.

Η ανάπτυξη φέρνει… ανάπτυξη
Ως επακόλουθο της εξασφάλισης νέων συνεργασιών προέκυψε η ανάγκη ενίσχυσης της παραγωγικής δυναμικότητας της ALPLA Greece. «Μέσα στο 2023 ξεκινά μια επένδυση άνω των 3 εκατ. ευρώ για την επέκταση της παραγωγής μας στο κομμάτι των φιαλών, με την οποία από τη μία θα αυξηθεί η χρήση ανακυκλωμένου πλαστικού, από την άλλη θα ενισχυθεί η δυναμικότητα με νέα μηχανήματα, σε νέο χώρο του εργοστασίου», σημειώνει η κα Τσαρτόλια, διευκρινίζοντας ότι στόχος για το 2024, μετά την ολοκλήρωση της επέκτασης της μονάδας, είναι η παραγωγή 680 εκατ. τεμαχίων το χρόνο.

Με την παραπάνω επέκταση θα ενισχυθούν και οι αυτοματισμοί στο εργοστάσιο, κυρίως στο κομμάτι της συσκευασίας, ενώ τα νέα μηχανήματα θα συμβάλουν στην εξοικονόμηση ενέργειας. Παραμένοντας στο «φλέγον» θέμα της ενέργειας, η κα Τσαρτόλια σημειώνει ότι τα τελευταία χρόνια η εταιρεία βρίσκεται σε διαδικασία αντικατάστασης των παλαιών ενεργοβόρων μηχανημάτων με καινούρια, ενεργειακά αποδοτικότερα, ενώ έχει τοποθετήσει φωτοβολταϊκό πάρκο στην οροφή των εγκαταστάσεών της στο Κορωπί, ισχύος 650 Mw. «Φέτος ξεκινά η διαδικασία για την επέκταση των φωτοβολταϊκών μας κατά 665 Mw -δηλαδή διπλασιασμός τους- η οποία αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2024», αναφέρει.

σταθερή αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας μαρτυρούν και οι επιδόσεις της, με την κα Τσαρτόλια να εκτιμά ότι το 2022 ήταν μια καλή χρονιά, με ενίσχυση άνω του 10% σε πωλήσεις, με τα τεμάχια να αγγίζουν τα 575 εκατομμύρια. Σημειώνεται ότι το 2021 η ελληνική θυγατρική κατέγραψε πωλήσεις της τάξεως των 35 εκατ. ευρώ (σε επίπεδο διεθνούς ομίλου ξεπέρασε τα 4 δισ. ευρώ). Όσον αφορά τις προοπτικές για το 2023, οι εκτιμώμενες πωλήσεις θα είναι άνω των 600 εκατ. τεμαχίων, καταλήγει η Γενική Διευθύντρια της ALPLA Greece.