Η παγκόσμια μετάβαση προς την απαλλαγή από τον άνθρακα οδηγεί σε ανάπτυξη και αισιοδοξία στον εξορυκτικό κλάδο παγκοσμίως, σύμφωνα με το “Global Mining Outlook 2022” της KPMG International. Αξίζει να σημειωθεί ότι για πρώτη φορά συμπεριλαμβάνονται ελληνικές εταιρείες στο δείγμα της έρευνας. Στην έκθεση, το 62% των ερωτηθέντων αποκάλυψε ότι αισθάνονται αισιόδοξοι για τις προοπτικές ανάπτυξης του οργανισμού τους το επόμενο έτος. Αν και το ποσοστό είναι λίγο χαμηλότερο από πέρσι (66%) και επιβεβαιώνει την αστάθεια των τιμών των βασικών προϊόντων, σε συνδυασμό με την ευρύτερη αβεβαιότητα, η αισιοδοξία στην αγορά δεν φαίνεται να περιορίζεται.

Παρά τις σημαντικές διακυμάνσεις, οι τιμές των βασικών προϊόντων παραμένουν σε υψηλά επίπεδα, χάρη στην τεράστια αύξηση της ζήτησης για ορυκτά, μεταξύ τους το λίθιο, το νικέλιο, το κοβάλτιο και ο γραφίτης – όλα τους βασικά συστατικά για την απαλλαγή του κόσμου από τον άνθρακα. Ο Trevor Hart, Global Head of Corporate Affairs της KPMG International αναφέρει «Καθώς οι εφοδιαστικές αλυσίδες παγκοσμίως προσπαθούν να ανταπεξέλθουν στην αυξημένη ζήτηση, ο εξορυκτικός κλάδος έρχεται όλο και περισσότερο στο προσκήνιο, καθώς επιδιώκει να παραδίδει γρήγορα τα υλικά που χρειάζεται ο κόσμος με τρόπο που είναι αποδεκτός από όλο και περισσότερα ενδιαφερόμενα μέρη.

Κατά την άποψή μου, η διαφάνεια και η συμμετοχή υψηλής ποιότητας θα είναι κρίσιμη. Για όσους τα καταφέρουν, πιστεύω ότι η επιβράβευση θα είναι σημαντική». Περισσότεροι από 6 στους 10 που ερωτήθηκαν συμφωνούν ότι οι εταιρείες εξόρυξης θα πρέπει να υιοθετήσουν τα νέα επιχειρηματικά μοντέλα, όπως είναι οι στρατηγικές συμμαχίες, τα ιδιωτικά κεφάλαια και οι συμπράξεις δημόσιου-ιδιωτικού τομέα. Παράλληλα, το 72% των ερωτηθέντων αναμένουν disruption στον εξορυκτικό κλάδο λόγω των παραγόντων περιβάλλον, κοινωνία και διακυβέρνηση (ESG) τα επόμενα 3 χρόνια. Τέλος, το 46% από τους ερωτηθέντες αναμένουν ότι οι σημαντικές τεχνολογικές καινοτομίες θα διαταράξουν τον εξορυκτικό κλάδο τα επόμενα 3 χρόνια, ενώ το 84% πιστεύουν ότι το τεχνολογικό disruption θα αποτελέσει ευκαιρία και όχι απειλή.