Το case study της ICON SYSTEMS έλυσε αποτελεσματικά προκλήσεις, που αντιμετωπίζει ο κλάδος του bakery. Στα πλαίσια της εξοικονόμησης φυσικών πόρων και της μείωσης της χρήσης απορριπτόμενης δευτερογενούς συσκευασίας, οι αρτοβιομηχανίες χρησιμοποιούν για τη διάθεση των αρτοσκευασμάτων στο λιανεμπόριο επιστρεφόμενα πλαστικά τελάρα. Το ζητούμενο ήταν λοιπόν η κατασκευή ασφαλούς διάταξης διακίνησης των τελάρων αυτών, σχηματισμού στοίβας και εναπόθεσης σε παλέτες με χρήση ρομποτικού βραχίονα, με τελικό σκοπό την διανομή στα καταστήματα λιανικού εμπορίου.

Προκλήσεις και δυσκολίες
Η μεγάλη πρόκληση την οποία παρουσίαζε το project πηγάζει από την διαδικασία σχηματισμού της στοίβας των τελάρων. Η στοίβα σχηματίζεται με την εναπόθεση ενός τελάρου πάνω σε άλλο, τηρώντας όμως συγκεκριμένη φορά και αφότου τα τελάρα έχουν ευθυγραμμιστεί πλήρως. Εάν οι συνθήκες αυτές δεν ικανοποιούνται, οι στοίβες δεν έχουν την απαιτούμενη ευστάθεια και αντοχή για την διακίνηση έως τον τελικό προορισμό και δεν είναι εύκολα διαχειρίσιμες από τον ρομποτικό βραχίονα.

Σχετικά με τη λύση της ICON SYSTEMS
Η ICON SYSTEMS με την χρήση όλων των σύγχρονων τεχνολογιών όπως σερβοκινητήρες, 3D profilers και αναγνώστες RFID, εξέλιξε ένα πρωτοποριακό σύστημα διαχείρισης των τελάρων βάσει των αναγκών του project. Οι ενσωματωμένοι αυτοματισμοί οι οποίοι αναπτύσσονται αποκλειστικά in-house εξασφαλίζουν την εξάλειψή των προβλημάτων και των νεκρών χρόνων στην παραγωγή. Στο πλαίσιο αυτό η ICON SYSTEMS εξέλιξε μια πρωτοποριακή αρπάγη για την παραλαβή της στοίβας των τελάρων από τον ραουλόδρομο διακίνησης και την εναπόθεση της σε παλέτες. Με σύμμαχο τους κορυφαίους ρομποτικούς βραχίονες της ιαπωνικής FANUC και σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία μας στις ρομποτικές εφαρμογές, παραδώσαμε μία απροβλημάτιστη διάταξη end-of-line η οποία διαχειρίζεται τον μεγαλύτερο όγκο αρτοσκευασμάτων που καταναλώνεται σήμερα στην χώρα μας.
Τα ασυναγώνιστα πλεονεκτήματα
των ρομποτικών λύσεων
Η επιτυχία με την οποία στέφθηκε το project αυτόματης παλετοποίησης ήταν το εφαλτήριο μια συνεχιζόμενης σχέσης εμπιστοσύνης μεταξύ των εταιρειών. Τα πλεονεκτήματα της χρήσης των ρομποτικών λύσεων έγιναν τόσο εμφανή από την πρώτη στιγμή, ώστε ο πελάτης αποφάσισε να επενδύσει αμέσως μετά και σε νέο σύστημα, ρομποτικού εγκιβωτισμού αυτή τη φορά. Η ICON SYSTEMS προσέφερε ένα καινοτόμο σύστημα για την παραλαβή συσκευασμένων αρτοσκευασμάτων από 4 πλαστικά τελάρα ταυτόχρονα και την τοποθέτηση τους σε στρώσεις μέσα σε διαμορφωμένα χαρτοκιβώτια. Και το νέο αυτό project εγκιβωτισμού υλοποιείται με τη χρήση ρομποτικού βραχίονα 4 αξόνων της FANUC και αποτελεί την πρώτη υλοποίηση του είδους αυτού η οποία μπορεί να διαχειριστεί όλες τις διαφορετικές συσκευασίες με την χρήση μίας και μοναδικής αρπάγης, μηδενίζοντας έτσι τους νεκρούς χρόνους (downtimes) ανάμεσα στις αλλαγές κωδικών.

Τα κέρδη για τον πελάτη και τον κλάδο
Όπως σε όλες τις ρομποτικές μας εφαρμογές, έτσι και στη λύση αυτή προσφέραμε εξαιρετικά μεγάλες ταχύτητες παλετοποίησης απαλλάσσοντας όμως το ανθρώπινο δυναμικό από μία επαναλαμβανόμενη και επίπονη εργασία (συνεχής ανύψωση βάρους και επακόλουθες επιπτώσεις στην υγεία) συμβάλλοντας έτσι ουσιαστικά στην βελτίωση των συνθήκων εργασίας. Συνεπακόλουθα, η αρτοβιομηχανία πλέον εναρμονίζεται με τους κανονισμούς ασφαλείας (π.χ. μέγιστο επιτρεπτό βάρος κιβωτίου που διαχειρίζεται ένας εργαζόμενος). Παράλληλα, είναι πλέον εύκολο να προσαρμοστεί σε οποιαδήποτε διακύμανση της ζήτησης χωρίς να μετακινεί το προσωπικό της από άλλες κρίσιμες θέσεις εργασίας, διατηρώντας φυσικά και την ευελιξία για τη διαχείριση πολλών διαφορετικών συσκευασιών.
Συμπερασματικά, οι σύγχρονες επιταγές της βιομηχανίας ορίζουν και καθορίζουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να λειτουργεί μία εταιρεία ώστε να παραμένει ανταγωνιστική. Υπό το πρίσμα αυτό, οι ρομποτικές εφαρμογές αποτελούν μονόδρομο στην αγώνα για αύξηση παραγωγικότητας και μείωσης στο ελάχιστο του κόστους παραγωγής. Στον αγώνα αυτό η ICON SYSTEMS προσφέρει turn key λύσεις οι οποίες επεκτείνονται από την δευτερογενή συσκευασία έως την αυτόματη παλετοποίηση και διαχείριση των παλετών.