Ολοένα και περισσότερες βιομηχανίες χρησιμοποιούν ρομποτικό εξοπλισμό στις παραγωγικές διαδικασίες. Όμως η ενσωμάτωσή τους απαιτεί γνώση συγκεκριμένων εργαλείων ρομποτικού προγραμματισμού που δεν είναι πάντα εύκολα διαθέσιμα.

Αδιαμφισβήτητα, η λειτουργία, το engineering αλλά και το σέρβις μηχανών και συστημάτων με ρομπότ διαφορετικών κατασκευαστών γίνονται όλο και πιο περίπλοκα στη διαχείριση και απαιτούν περισσότερο χρόνο. Οι ελεγκτές των μηχανών και οι ελεγκτές ρομπότ αποτελούν συνήθως δύο διαφορετικά συστήματα και είναι διαφορετικοί ως προς τον τρόπο προγραμματισμού τους. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι συνήθως εφικτό για ένα άτομο να ελέγχει με απλό τρόπο και τα δύο συστήματα.

Η καινοτόμα εφαρμογή SIMATIC Robot Integrator
Τώρα, η εφαρμογή SIMATIC Robot Integrator επιτρέπει την ενσωμάτωση ρομπότ από διαφορετικούς κατασκευαστές στις δομές της μηχανής γρήγορα και εύκολα μέσω του TIA Portal, χωρίς παρέμβαση από τρίτους. Η εφαρμογή προσφέρει έτσι νέες ευκαιρίες για ευελιξία και αποτελεσματικότητα, τόσο στους κατασκευαστές μηχανημάτων όσο και στους τελικούς πελάτες. Είναι γνωστό ότι τα ρομπότ μπορούν να ωφελήσουν τις επιχειρήσεις σε διάφορους τομείς. Ωστόσο, η ενσωμάτωσή τους σε ένα περιβάλλον αυτοματισμού παρουσιάζει πολλές προκλήσεις. Η διαδικασία απαιτεί λοιπόν εξειδίκευση σε συγκεκριμένα εργαλεία προγραμματισμού ρομπότ και λογισμικά που δεν είναι πάντα διαθέσιμα στην επιχείρηση. Η απόκτηση αυτής της γνώσης από ειδικούς εκτός της επιχείρησης είναι μια χρονοβόρα και δαπανηρή άσκηση.

Το SIMATIC Robot Integrator καθιστά τώρα τα οφέλη της ρομποτικής άμεσα διαθέσιμα σε όλους τους χρήστες. Για να ενσωματώσετε ρομπότ, απλά πρέπει να είστε εξοικειωμένοι με το TIA Portal. Αυτό εξοικονομεί κόστος κατά τη μελέτη και την υλοποίηση: οι χρήστες επωφελούνται από το ενιαίο περιβάλλον εργασίας για τη μηχανή και το ρομπότ, καθώς και από την ομοιόμορφη λειτουργία ρομπότ διαφορετικών κατασκευαστών. Η εφαρμογή κάνει την ενσωμάτωση ακόμα πιο γρήγορη και εύκολη με τη γενική βιβλιοθήκη SIMATIC Robot Library, η οποία επιτρέπει στο TIA Portal να «μιλά» την ίδια γλώσσα με τα ρομπότ.
Το Standard Robot Command Interface που είναι ενσωματωμένο σε αυτή τη βιβλιοθήκη, υιοθετήθηκε από τους οργανισμούς PROFIBUS και PROFINET International (PI) ως το νέο πρότυπο για ομοιόμορφη επικοινωνία με ρομπότ. Η βιβλιοθήκη είναι επίσης πιστοποιημένη από τον οργανισμό PLCopen, γεγονός που καθιστά την εφαρμογή ως ένα βασικό στοιχείο στις στρατηγικές τυποποίησης των εγκαταστάσεων.

Προηγμένη εμπειρία μέσω της SIMATIC Robot Library
Η SIMATIC Robot Library παρέχει μια τυποποιημένη διεπαφή μεταξύ του ελεγκτή SIMATIC S7-1500 και του ελεγκτή ρομπότ (συμπεριλαμβανομένων των cobots), η οποία καθιστά εφικτή την μεταξύ τους επικοινωνία. Δεν απαιτείται πρόσθετος προγραμματισμός στον ελεγκτή ρομπότ και δεν χρειάζεται πλέον να αλλάζετε βιβλιοθήκες για κάθε διαφορετικό κατασκευαστή. Το πρόγραμμα ρομπότ χρειάζεται να ρυθμιστεί μόνο μία φορά και στη συνέχεια μπορεί να χρησιμοποιηθεί ξανά σε διαφορετικούς τύπους.
Σε κάθε περίπτωση η υλοποίηση πραγματοποιείται από τον αντίστοιχο κατασκευαστή ρομπότ ως Interpreter (server program στον ελεγκτή ρομπότ), καθώς και από τη Siemens ως SIMATIC Robot Library (client με βιβλιοθήκη εντολών). Ο ελεγκτής ρομπότ συνδέεται με το SIMATIC S7 μέσω ενός αρχείου GSDML ως συσκευή PROFINET IO. Το SIMATIC S7 (client) καλεί λειτουργίες του server στέλνοντας τηλεγραφήματα εντολών και τα αντίστοιχα ορίσματα στον ελεγκτή ρομπότ (server) και στον Interpreter. Έτσι, ο ελεγκτής ρομπότ εκτελεί τη λειτουργία και αποστέλλει μηνύματα απόκρισης.
Είναι αξιοσημείωτο ότι βιβλιοθήκη υποστηρίζει όλες τις λειτουργίες που το πρότυπο Standard Robot Command Interface δηλώνει ως μέρος του προφίλ «Core». Επιπλέον, υποστηρίζονται και άλλες λειτουργίες που δηλώνονται στην προδιαγραφή ως «Optional function» ή «Extended». Περαιτέρω λειτουργίες που δηλώνονται ως μέρος του προφίλ «Extended» θα υποστηρίζονται σταδιακά σε μελλοντικές εκδόσεις της SIMATIC Robot Library.

Απολαύστε τα οφέλη των συστημάτων ρομπότ γρήγορα και εύκολα
Μπορείτε να καταφέρετε περισσότερα με λιγότερο χρόνο και προσπάθεια: Το SIMATIC Robot Integrator είναι μια λύση έτοιμη προς χρήση που προσφέρει εκτεταμένα οφέλη στους κατασκευαστές μηχανών και στους τελικούς πελάτες.

Οφέλη κατά το engineering
• Μείωση εξόδων: Επωφεληθείτε από ένα ενιαίο περιβάλλον engineering και μειώστε σημαντικά τον χρόνο και τα χρήματα που δαπανώνται.
• Αύξηση της αποδοτικότητας: Αυξήστε την απόδοση χάρη σε μια τυποποιημένη μορφή επικοινωνίας για PLC και ρομπότ, τη δυνατότητα προγραμματισμού ρομπότ πολλαπλών προμηθευτών και τις ομοιόμορφες οθόνες χρήστη HMI για ρομπότ διαφορετικών κατασκευαστών.
• Μείωση του κόστους σφάλματος: Έχετε λιγότερα σφάλματα προγραμματισμού, χρησιμοποιώντας υφιστάμενα, δοκιμασμένα προγράμματα με ρομπότ ανεξαρτήτως κατασκευαστή.
• Βελτιστοποίηση της συντήρησης και διαγνωστικών: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε όλες τις διαγνωστικές δυνατότητες του TIA για τα ρομπότ σας και να τις συμπεριλάβετε στην παρακολούθηση της εγκατάστασής σας.
Με τα παραπάνω οφέλη λοιπόν δίνεται η δυνατότητα σε μια μικρή επιχείρηση που αναλαμβάνει το engineering (π.χ. κατασκευαστής μηχανών) να δραστηριοποιηθεί σε βασικές εφαρμογές ρομπότ, χωρίς να απαιτείται η εξασφάλιση πόρων και ανθρώπινου δυναμικού, η οποία μέχρι σήμερα ήταν απαραίτητη.

Οφέλη κατά τη λειτουργία
• Διευκόλυνση λειτουργίας: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τις λειτουργίες του ρομπότ σας όταν το χρειάζεστε, χωρίς εξωτερική βοήθεια.
• Μείωση πολυπλοκότητας: Η εφαρμογή μιας στρατηγικής για την τυποποίηση και τη συντήρηση γίνεται πιο απλή.
• Αύξηση ευελιξίας: Επωφεληθείτε από τις διαγνωστικές δυνατότητες του TIA μέχρι και το ρομποτικό κελί.
• Ενίσχυση της επιχείρησης: Επεκτείνετε το εύρος των προϊόντων και των υπηρεσιών σας αναπτύσσοντας νέα επιχειρηματικά μοντέλα μέσω της χρήσης ρομπότ.
Έτσι, τα παραπάνω οφέλη κατά τη λειτουργία, εξασφαλίζουν στους τελικούς κυρίως πελάτες, πρόσβαση σε δυνατότητες που μέχρι σήμερα είχαν συνήθως μόνο οι εξειδικευμένοι συνεργάτες – προγραμματιστές ρομπότ.
Συμπερασματικά, στην ελληνική αγορά η χρήση των ρομπότ είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη σε εφαρμογές χειρισμών (διακίνηση, ταξινόμηση κ.α.) ή end of line (συσκευασία, παλετοποίηση κ.α.). Η δυνατότητα για την ενοποίηση με το σύστημα αυτοματισμού προσφέρει τα οφέλη που αναφέρθηκαν, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα στις επιχειρήσεις εργαλεία για να ανταποκριθούν στο ολοένα μεταβαλλόμενο και ανταγωνιστικό περιβάλλον.