Με γνώμονα τη μείωση της χρήσης ενέργειας και φυσικών πόρων, όπως το νερό, μέσω της κυκλικής χρήσης, σχεδιάστηκε η μονάδα της ΗΠΕΙΡΟΣ ΑΕΒΕ στον Δομοκό. Το εργοστάσιο, όπου παράγεται το δημοφιλές Κατίκι Δομοκού «Ορεινές Πλαγιές», είναι η πρώτη τυροκομική μονάδα στην Ελλάδα που έχει πετύχει το 100% των υγρών αποβλήτων της μονάδας επεξεργασίας βιολογικού καθαρισμού να χρησιμοποιείται για το πότισμα έκτασης 5 στρεμμάτων, μέσω υπογείου συστήματος άρδευσης, επιστρέφοντας καθαρό νερό στον υδροφόρο ορίζοντα.

Στη μονάδα έχει επίσης πραγματοποιηθεί ριζική μείωση των αποβλήτων, που θα κατέληγαν σε χώρους υγειονομικής ταφής, τα οποία πλέον διοχετεύονται για την παραγωγή πράσινης ενέργειας, μέσω της συνεργασίας με εταιρείες παραγωγής βιοαερίου. Επιπλέον, όπως σημειώνει η ΗΠΕΙΡΟΣ, στο εργοστάσιο στον Δομοκό έχουν φυτευτεί 200 δέντρα Παυλώνια, είδος που επελέγη για τον υψηλό δείκτη δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα, σε έκταση πέντε στρεμμάτων. Συγκεκριμένα, στο βάθος δεκαετίας η δέσμευση CO2 από τα δέντρα υπολογίζεται σε 55 τόνους. Σε εξέλιξη βρίσκεται η υλοποίηση της δεύτερης φάσης της δεντροφύτευσης επιπλέον τριών στρεμμάτων, με στόχο την κάλυψη επιπλέον αναγκών που δημιουργούνται από την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας της μονάδας. Τέλος, τα εν λόγω δέντρα, έχουν πλούσια ανθοφορία που συνεισφέρει σημαντικά στην μελισσοκομία, ενώ η ξυλεία τους θεωρείται εξαιρετικής ποιότητας.

Οδεύοντας προς το μηδενικό ανθρακικό αποτύπωμα
Ο Γιώργος Κουτσικιανίδης, Γενικός Διευθυντής Παραγωγικών Μονάδων της ΗΠΕΙΡΟΣ, δήλωσε: «Η επένδυση αυτή είναι ένα μικρό βήμα προς την κατεύθυνση του μηδενισμού του ανθρακικού μας αποτυπώματος. Σίγουρα πρέπει να κάνουμε πάρα πολλά ακόμη, και σαν εταιρία και σαν κλάδος. Είμαστε περήφανοι όταν μπορούμε να συνδυάζουμε πρωτοποριακές και έξυπνες πρακτικές, που συμβάλλουν στην αντιμετώπιση των περιβαλλοντικών προκλήσεων». Σημειώνεται πως στο εργοστάσιο στον Δομοκό εφαρμόζεται Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης ISO 14001 από την TUV Hellas.