Ο οδικός χάρτης για την ανάπτυξη της Matrix Pack μέσω του ψηφιακού μετασχηματισμού Για το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού της Matrix Pack, τι έχει επιτύχει μέχρι τώρα και ποια είναι τα επόμενα βήματα μίλησε στο INDUSTRY ο κ. Χρήστος Παρασκευόπουλος, Operations & Digital Τransformation Director της βιομηχανίας.

«H Matrix Pack, αναλογιζόμενη τις νέες τάσεις στις καταναλωτικές συνήθειες προς νέα προϊόντα, φιλικά προς το περιβάλλον, αποφάσισε εγκαίρως να μετασχηματίσει την παραγωγή της από το πλαστικό καλαμάκι σε χάρτινο καλαμάκι. Αυτή η αλλαγή του παραγωγικού προφίλ, λόγω της ιδιαιτερότητας του προϊόντος σε σχέση με το κόστος παραγωγής και τις αξίες που παράγονται από κάθε γραμμή καθώς και η φιλοσοφία συνεχούς βελτίωσης που διέπει το top management της εταιρείας, αποτέλεσαν το έναυσμα για την ψηφιοποίηση όλων των ροών εργασίας της εταιρείας.

Για το εγχείρημα αυτό επιλέξαμε την πλατφόρμα addApt, η οποία έχει αναπτυχθεί από τον συνεργάτη μας σε όλο αυτό το εγχείρημα, την APT», σημειώνει ο κ. Παρασκευόπουλος.
Σύμφωνα με τον ίδιο, το πρόγραμμα ψηφιακού μετασχηματισμού ξεκίνησε το 2018 με την ψηφιοποίηση των ροών εργασίας του Τομέα Πωλήσεων και τη δημιουργία διάφορων modules και reports που υποστηρίζουν την ολιστική εικόνα του κάθε πελάτη και αποτελούν εργαλείο λήψης αποφάσεων και διαμόρφωσης εμπορικών στρατηγικών, βασισμένων σε δεδομένα ανά πελάτη, ανά αγορά που εξυπηρετεί και ανά προϊόν που παράγει η Matrix Pack.

«Στη συνέχεια, ολοκληρώσαμε την ψηφιοποίηση του Τομέα Προμηθειών, παρέχοντας την δυνατότητα στους decision-makers να λαμβάνουν γρήγορες αποφάσεις, κυρίως λόγω της μεγάλης ρευστότητας που επικρατεί στην αγορά πρώτων υλών στην post-covid περίοδο. Επόμενο βήμα ήταν η ψηφιοποιηση του Ποιοτικού Ελέγχου, παρουσιάζοντας στατιστικά δεδομένα, τα οποία χρησιμοποιούνται για κατάρτιση προγραμμάτων εκπαίδευσης σε στοχευμένες επαναλαμβανόμενες αστοχίες καθώς επίσης εξασφαλίζοντας την συμμόρφωση του προϊόντος με τα αυστηρά στάνταρ της βιομηχανίας τροφίμων που εξυπηρετούμε», τονίζει ο κ. Παρασκευόπουλος.

Τα επόμενα ψηφιακά βήματα
Ερωτηθείς σχετικά με τα επόμενα βήματα της εταιρείας στο ψηφιακό κομμάτι, ο Operations & Digital Τransformation Director σημειώνει ότι αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη ο ψηφιακός μετασχηματισμός του Τομέα Παραγωγής, με χρήση ΙοΤ sensors της EVOCON, μέσω των οποίων παρακολουθούν το OEE (Overall Equipment Efficiency) για κάθε γραμμή παραγωγής αλλά και συνολικά για κάθε εργοστάσιο. «Τα δεδομένα αυτά θα ενσωματωθούν στο module του Προγραμματισμού Παραγωγής που υλοποιούμε, και με χρήση τεχνολογιών AI και Machine Learning θα παράγεται το πρόγραμμα παραγωγής ανά γραμμή, το ποιο θα αποστέλλεται από το addApt στη γραμμή σαν εντολή εργασίας. Στόχος μας είναι η πρώτη φάση να ολοκληρωθεί ως το καλοκαίρι του 2022», τονίζει. «Τα τελευταία στάδια του ψηφιακού μετασχηματισμού αποτελούνται από τον Τομέα Μηχανολογικής Συντήρησης και τα Logistics, στα οποία επίσης σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε IoT τεχνολογίες για να πετύχουμε το βέλτιστο αποτέλεσμα διαχείρισης αυτών των λειτουργιών», καταλήγει ο κ. Παρασκευόπουλος.

8,5 εκατ. ευρώ για τη μετάβαση στη βιωσιμότητα
Υπενθυμίζεται ότι η Matrix Pack δέχθηκε πρόσφατα 8,5 εκατ. ευρώ από την ΕΤΕπ για τη μετάβαση προς βιοδιασπώμενα και βιώσιμα υλικά. Στόχος του δανείου -με πενταετή ορίζοντα- είναι η επιτάχυνση της έρευνας και της ανάπτυξης για την αντικατάσταση του πλαστικού, καθώς και η πραγματοποίηση επενδύσεων και η διεθνής επέκταση της δραστηριότητας της Matrix στην Ευρώπη και τη Βόρειο Αμερική.