Αλματώδη αύξηση σε λειτουργική κερδοφορία, EBITDA και όγκο πωλήσεων κατόρθωσαν να σημειώσουν κατά τη χρήση 2021, η εταιρεία και ο όμιλος της ΑΛΟΥΜΥΛ συγκριτικά με το 2020, όπως ανακοίνωσε χθες η εισηγμένη. Ενδεικτικά, ο κύκλος εργασιών του ομίλου, κατέγραψε αύξηση 30,7% και διαμορφώθηκε στα €315,2 εκατ. έναντι €241,1 εκατ. το 2020. Ο κύκλος εργασιών της εταιρείας ενισχύθηκε κατά 29,7% και διαμορφώθηκε στα €200,7 εκατ. έναντι €154,7 εκατ. το 2020.

«To 2021 ήταν μια χρονιά ορόσημο για την ΑΛΟΥΜΥΛ» σχολιάζει ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Γεώργιος Μυλωνάς. «Έχοντας θέσει φιλόδοξους περιβαλλοντικούς στόχους, εστιάσαμε στο ανακυκλωμένο “πράσινο” αλουμίνιο. Είμαστε ιδιαιτέρως περήφανοι για το γεγονός ότι η ΑΛΟΥΜΥΛ διαθέτει σήμερα, μία από τις μεγαλύτερες, αποδοτικότερες και πιο σύγχρονες μονάδες χύτευσης αλουμινίου στην €πη, ετήσιας δυναμικότητας παραγωγής 65.000 τόνων δευτερόχυτου ανακυκλωμένου πράσινου αλουμινίου», συμπληρώνει. Σύμφωνα με τη διοίκηση, το πρώτο τρίμηνο του 2022, τα αποτελέσματα είναι εξίσου εντυπωσιακά, παρουσιάζοντας ακόμα μεγαλύτερη αύξηση πωλήσεων και κερδοφορίας, συγκριτικά με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2021.

Ωστόσο, αναφορικά με τις τρέχουσες εξελίξεις που προέκυψαν με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είναι προφανές πως η αύξηση των τιμών ενέργειας και των πρώτων υλών από τις πληθωριστικές πιέσεις θα απασχολήσουν τη παγκόσμια αγορά για το 2022. Αντίστοιχα η ΑΛΟΥΜΥΛ χρησιμοποιεί τεχνικές αντιστάθμισης μέρους του κόστους ενέργειας μέσω ειδικών συμφωνιών με παρόχους προμήθειας ενέργειας, ενώ η ζήτηση στα περισσότερα προϊόντα παραμένει ισχυρή επιτρέποντας την μετακύλιση του αυξημένου κόστους ενέργειας στις πωλήσεις. Η πιθανή διατήρηση των τιμών των μετάλλων σε αυξημένα επίπεδα θα επηρεάσει το κεφάλαιο κίνησης, αλλά η εταιρεία διαθέτει επαρκείς γραμμές χρηματοδότησης ώστε να αντιμετωπίσει τις ανάγκες που δημιουργούν τα αυξημένα προγράμματα παραγωγής και πωλήσεων. Παράλληλα, η επαναλειτουργία του εργοστασίου στην Ξάνθη, θα επιδράσει ουσιαστικά στην βελτίωση του κόστους και στην αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του Ομίλου.