Το Δίκτυο Πόλεων «ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ» συμμετέχει ως εταίρος στο Ευρωπαϊκό Έργο «WaysTUP!» που χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Horizon 2020 στο πλαίσιο της προώθησης της κυκλικής οικονομίας και της αξιοποίησης των βιοαποβλήτων. Το έργο WaysTUP! αποσκοπεί στην ανάδειξη και την καθιέρωση νέων αλυσίδων αξίας για την αξιοποίηση των αστικών βιοαποβλήτων, στοχεύοντας στην παραγωγή προϊόντων προστιθέμενης αξίας, μέσω μιας προσέγγισης που περιλαμβάνει τη συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών, σε συμφωνία με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας. Αυτή η προσέγγιση θα οδηγήσει στην επέκταση των πιθανών πρώτων υλών για την παραγωγή προϊόντων βιολογικής προέλευσης και, κατ’ επέκταση, θα αυξηθούν οι πιθανές επενδύσεις για την ανάπτυξη βιώσιμων πόλεων στην Ευρώπη, με άμεσο όφελος για το περιβάλλον, την οικονομία και την κοινωνία.

Από βιοαπόβλητα σε προϊόντα βιολογικής προέλευσης
Το WaysTUP! σχεδιάστηκε με στόχο να παρουσιάσει ένα χαρτοφυλάκιο νέων διεργασιών μετατροπής των αστικών βιοαποβλήτων σε προϊόντα βιολογικής προέλευσης, με βάση διαφορετικές πρώτες ύλες π.χ. υπολείμματα κρέατος και ψαριών, ίζημα καφέ, βιοαπόβλητα οικιακής προέλευσης, χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια, κλπ. Οι διεργασίες αυτές θα έχουν ως αποτέλεσμα την παραγωγή πρόσθετων τροφίμων και ζωοτροφών, γευστικών ουσιών, πρωτεϊνών εντόμων, ελαίου καφέ, βιοαιθανόλης, βιοδιαλυτών, βιοπλαστικών, κλπ. Μέσω του έργου θα αναπτυχθούν νέα, κερδοφόρα επιχειρηματικά μοντέλα που θα προετοιμάσουν την είσοδο στην αγορά των τεχνολογικών λύσεων που θα προκύψουν καθώς και των τελικών προϊόντων που θα παραχθούν από αυτές.

Πιλοτικές εγκαταστάσεις σε Αθήνα και Χανιά
Ήδη, οι πιλοτικές εγκαταστάσεις του έργου βρίσκονται στην Αθήνα, τα Χανιά, καθώς και σε άλλες ευρωπαϊκές πόλεις όπως Βαλένθια, Αλικάντε, λ’Αλκούδια Λονδίνο, Πράγα και Τέρνι. Η Πιλοτική Εγκατάσταση 5 (Αθήνα) εστιάζει στην αξιοποίηση βιοαποβλήτων για παραγωγή βιοδιαλυτών. Τη δράση εποπτεύει το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο και η ΒΙΩΣΙΜΗ ΠΟΛΗ είναι ο υπεύθυνος φορέας για την παροχή της πρώτης ύλης, δηλαδή τα χωριστά συλλεχθέντα αστικά βιοαπόβλητα, συντονίζοντας τη μεταφορά τους από Δήμους-μέλη της.

Η αξιοποίηση των βιοαποβλήτων στοχεύει στην παραγωγή βιοαιθανόλης μέσω της διεργασίας της μη-ισοθερμοκρασιακής ταυτόχρονης σακχαροποίησης και ζύμωσης, όπως έχει αναπτυχθεί από το ΕΜΠ, και στη συνέχεια στη μετατροπή τους σε βιοδιαλύτες. Η Πιλοτική Εγκατάσταση 7 (Χανιά) εστιάζει στην αξιοποίηση ιλύος για παραγωγή άνυδρου ξυλάνθρακα και λειτουργεί στις εγκαταστάσεις του Πολυτεχνείου Κρήτης στα Χανιά, υπό την εποπτεία του. Η πρώτη ύλη που αξιοποιείται είναι η μερικώς αφυδατωμένη ιλύς από τον βιολογικό καθαρισμό αστικών λυμάτων της περιοχής. Μέσω της διεργασίας της αργής πυρόλυσης της ιλύος θα παραχθεί βιοεξανθράκωμα (biochar), οι ιδιότητες του οποίου θα εξεταστούν σε καλλιέργειες τομάτας.