Παρότι θεωρεί ότι τα πρόσφατα μέτρα της Κυβέρνησης κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση και μπορούν να βοηθήσουν βραχυπρόθεσμα, ο Σύνδεσμος Εξαγωγέων τονίζει σε ανακοίνωσή του ότι οι μεταποιητικές επιχειρήσεις με εξαγωγικό προσανατολισμό αντιμετωπίζουν άμεσα προβλήματα στην αύξηση κόστους του παραγόμενου προϊόντος, λόγω της δραματικής αύξησης του κόστους ενέργειας και άλλων εξωγενών παραγόντων που επιδρούν αρνητικά στην ανταγωνιστικότητά τους και κατ’ επέκταση στη συνέχιση της λειτουργίας τους.

Σύμφωνα με τον ΣΕΒΕ, αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή είναι η ορθολογική λειτουργία της αγοράς ενέργειας, η πάταξη της κερδοσκοπίας και αισχροκέρδειας στον κλάδο, καθώς και άμεσες δομικές/θεσμικές παρεμβάσεις όπως ενδεικτικά η απλοποίηση εγκατάστασης net metering και η νομοθετική ενίσχυση του πλαισίου των PPAs με στόχο την επιτάχυνση της διείσδυσής τους στην ελληνική αγορά. Ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι άμεσα πρέπει να αποκτηθεί ένα σταθερό μακροχρόνιο πλαίσιο στην ενέργεια για να μειωθούν οι επιπτώσεις στο μικρότερο δυνατό βαθμό. Αυτό απαιτεί τόσο ενίσχυση των δομικών μεταρρυθμίσεων και επενδύσεων του προγράμματος ενεργειακής μετάβασης, όσο και μέτρα στήριξης και προώθησης από την πολιτεία της εξοικονόμησης ενέργειας, των ΑΠΕ και της πράσινης ανάπτυξης.

Ενδεικτικές προτάσεις ΣΕΒΕ για τη βελτίωση λειτουργίας εσωτερικής αγοράς:

  1. Άμεση παρακολούθηση και έλεγχος ζητημάτων κερδοσκοπίας στο Ελληνικό Χρηματιστήριο Ενέργειας. Υπάρχουν μεγάλες αυξομειώσεις τιμών με έντονη διακύμανση λόγω των τιμών του φυσικού αερίου χωρίς να λαμβάνονται υπόψη ερωτήματα που δημιουργούνται από το υπάρχον στοκ αερίου αλλά και το μοντέλο προμήθειας (βάσει TTF – επόμενου μήνα και όχι spot) που λογικά επιβραδύνουν τέτοιες ανατιμήσεις απορροφώντας κραδασμούς. Η τιμή λοιπόν του Μαρτίου στο ρεύμα δεν δικαιολογείται βάσει των αγορών ΦΑ στη χώρα, ενώ δεν πρέπει να γίνονται άμεσες συγκρίσεις στο κομμάτι αυτό με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που μπορεί να λειτουργούν διαφορετικά (σημειώνουμε ότι το κόστος ενέργειας στην Ελλάδα από 1/1/2022 μέχρι σήμερα είναι το 3ο πιο ακριβό στην Ευρώπη).
  2. Επειδή η ελληνική αγορά είναι ίσως η μόνη που λειτουργεί χωρίς σταθερά συμβόλαια εδώ και 6 μήνες περίπου, αλλά οι εταιρίες/καταναλωτές απορροφούν οποιαδήποτε αυξομείωση τιμής στο ρεύμα μαζί με την επιβάρυνση διαχείρισης από τον κάθε πάροχο, θα πρέπει να εξεταστεί η επιβολή πλαφόν στο περιθώριο κερδοφορίας των εταιριών αυτών και κυρίως των εταιριών παραγωγών και προμηθευτών ρεύματος. Εφόσον λειτουργούν χωρίς κανένα ουσιαστικά κίνδυνο μετακυλίοντας αυτόματα οποιαδήποτε αύξηση, θα πρέπει το περιθώριο κέρδους σε μία επιχείρηση χωρίς κίνδυνο να είναι ελάχιστο, πόσο μάλλον τη σήμερον ημέρα που πρέπει να λειτουργεί στο σύνολο του επιχειρείν με την ελάχιστη δυνατή κερδοφορία για να μην καταρρεύσει το οικονομικό μας οικοδόμημα από πληθωριστικές πιέσεις πολέμου.