Με μακροχρόνια εμπειρία και βαθιά τεχνογνωσία, που έχει αποκτήσει για περισσότερα από είκοσι χρόνια στη σχεδίαση και προστασία δυνατών εταιρικών δικτύων ΙΤ σε όλο τον κόσμο, η Cisco συμβάλλει ουσιαστικά στην ασφαλή διασυνδεσιμότητα και τον υψηλό αυτοματισμό της παραγωγικής διαδικασίας. Ο Ευάγγελος Κώστας, IoT Business Development Manager South Europe αναλύει το όραμα της Cisco στη σύγκλιση δικτύων ΙΤ/ΟΤ, τα οφέλη που αποκομίζουν οι βιομηχανικές επιχειρήσεις από τον ψηφιακό μετασχηματισμός τους και το ρόλο του Βιομηχανικού IoT σε αυτή τη διαδικασία.

Στις μέρες μας, παρατηρούμε νέες τάσεις στην αρχιτεκτονική των δικτύων όπου, εκτός από το παραδοσιακό εταιρικό ΙΤ, τα δίκτυα λαμβάνουν πλέον υπόψη τους και το λεγόμενο «Networking edge». Ποιο είναι το όραμα της  Cisco σε ό,τι αφορά αυτή τη σύγκλιση δικτύων IT/OT και ποιοι είναι οι σημαντικότεροι παράγοντες που οδηγούν σε αυτή τη σύγκλιση; 
Η μετατόπιση, τα τελευταία χρόνια, σε ένα επιχειρηματικό περιβάλλον που διέπεται από την ψηφιοποίηση και αυτοματοποίηση του ΟΤ περιβάλλοντος, συμπαρασύρει αναπότρεπτα και τη διασύνδεση των βιομηχανικών συστημάτων ελέγχου με τον κόσμο του ΙΤ. Σε αυτή την ιδιαίτερα απαιτητική εξίσωση, η Cisco είναι προσηλωμένη στην επιτάχυνση της σύγκλισης IT/OT. Εχέγγυα επιτυχίας σε αυτή τη δυναμική που αναπτύσσει η εταιρεία, είναι η μακροχρόνια εμπειρία που έχει αποκτήσει για περισσότερα από είκοσι χρόνια στη σχεδίαση και προστασία δυνατών εταιρικών δικτύων ΙΤ σε όλο τον κόσμο. Είναι σημαντικό να υπογραμμιστεί εδώ, ότι παραδοσιακά και με έμφαση στην κυβερνοασφάλεια, το μεγαλύτερο μέρος των πελατών μας από τον κλάδο της βιομηχανίας ακολουθούσε μια στρατηγική σαφούς διαχωρισμού μεταξύ των δικτύων ΟΤ και ΙΤ.
Ας δούμε ενδεικτικά ορισμένους από τους πλέον συνήθεις παράγοντες που οδηγούν στη σύγκλιση IT/OT:
• Το σύγχρονο περιβάλλον απαιτεί ευελιξία, επιχειρησιακή αποδοτικότητα και υψηλές αποδόσεις, στις οποίες δεν μπορούν να ανταποκριθούν τα αργά βιομηχανικά συστήματα ελέγχου παλαιού τύπου, από τα οποία κατά κύριο λόγο αποτελούνται τα απομονωμένα δίκτυα ΟΤ.
• Παράλληλα, οι συνθήκες σήμερα, επιβάλλουν μια αλλαγή στις διαδικασίες συντήρησης από τις βιομηχανίες ώστε να επιτύχουν αύξηση του χρόνου αδιάλειπτης λειτουργίας των συστημάτων παραγωγής και επέκταση της διάρκειας ζωής των μηχανημάτων. Σε αυτή την κατεύθυνση επιλέγουν την “προγνωστική συντήρηση” (Predictive maintenance), η οποία επιτρέπει τη συγκέντρωση των δεδομένων από τους αισθητήρες σε πραγματικό χρόνο και την καταγραφή της κατάστασης με τέτοιο τρόπο ώστε να υποδεικνύεται ο πραγματικός χρόνος στον οποίο απαιτείται η συντήρηση. H συγκεκριμένη διαδικασία, έρχεται σε αντιδιαστολή με την παραδοσιακή προσέγγιση, την “προληπτική συντήρηση” (preventive maintenance) η οποία έχει προδιαγεγραμμένα διαστήματα συντήρησης ανεξάρτητα από την αναγκαιότητά τους ή όχι. Μια διαδικασία, η οποία οφείλουμε να επισημάνουμε ότι είναι και κοστοβόρα αλλά και μειώνει την αποδοτικότητα της παραγωγής.
• Η σύγκλιση ΙΤ/ΟΤ δημιουργεί ένα περιβάλλον ολοκληρωμένης επικοινωνίας ανάμεσα στους αισθητήρες και το cloud, όπου τα edge data μπορούν να εξαχθούν, και να αναλυθούν από τις upstream πλατφόρμες ανάλυσης cloud, οδηγώντας στη λήψη ορθά στοιχειοθετημένων αποφάσεων. Στον αντίποδα, τα παλαιότερα βιομηχανικά συστήματα δεν έχουν σχεδιαστεί με τέτοιο τρόπο που να αξιοποιούνται από το προσωπικό ΟΤ, στη λήψη τεκμηριωμένων αποφάσεων και σε ενέργειες εξορθολογισμού και βελτίωσης.
Πώς συνδέεται το Βιομηχανικό IoT με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της βιομηχανίας στη χώρα μας και γιατί θα πρέπει οι επιχειρήσεις αυτού του κλάδου να αξιοποιήσουν το IIoT και τις προηγμένες τεχνολογίες για τον ψηφιακό μετασχηματισμό τους;
Το Βιομηχανικό IoT (IIoT) αποτελεί το συνδετικό κρίκο ανάμεσα στη φυσική παραγωγική διαδικασία και την έξυπνη τεχνολογία, το machine learning, και τα big data, διαμορφώνοντας έτσι ένα πλήρως διασυνδεδεμένο επιχειρηματικό οικοσύστημα που επικεντρώνεται στη διαχείριση της παραγωγής και την εφοδιαστική αλυσίδα.
Οι προκλήσεις στο σημερινό περιβάλλον είναι κοινές για τις επιχειρήσεις και τους οργανισμούς ανεξάρτητα από τον τρόπο λειτουργίας και τις επί μέρους διαφοροποιήσεις, και αφορούν στην ασφαλή συνδεσιμότητα δικτύου και την ανάγκη πρόσβασης σε πληροφορίες σε πραγματικό χρόνο για διαφορετικές διαδικασίες, συνεργάτες, προϊόντα και άτομα. Και εδώ ακριβώς, μπορεί να αποδειχτεί πολύτιμο το IIoT και οι βιομηχανίες θα πρέπει να αρχίσουν ή να συνεχίσουν να το αξιοποιούν σε συνδυασμό με τις προηγμένες τεχνολογίες. Ειδικότερα, στην προσπάθειά τους να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ζήτηση για υλοποίηση βιομηχανικών λύσεων σε μεγάλη κλίμακα, οι πλατφόρμες IIoT δημιουργούν ένα εξαιρετικά φιλικό περιβάλλον για το χρήστη, καθώς τόσο το δίκτυο όσο και το χρησιμοποιούμενο λογισμικό υποστηρίζουν την επεκτασιμότητα των χρηστών.
Με δεδομένο ότι αποκτάει μεγαλύτερη διάσταση η πρόσβαση στην ανάπτυξη λογισμικού IIoT, θα αυξηθούν και οι πειραματικές προσπάθειες, γεγονός που θα ωφελήσει ουσιαστικά και συνολικά το οικοσύστημα IIoT για τον βιομηχανικό κλάδο. Επιπλέον, η ιδέα της αποκεντρωμένης υπολογιστικής—σε όλο το φάσμα της φυσικής λειτουργίας από το edge  μέχρι το cloud — κερδίζει σημαντικό έδαφος, καθώς οι λύσεις στις υποδομές δίνουν τη δυνατότητα για εύκολη διαχείριση των πόρων της πλατφόρμας, σε μια διασπορά δικτύων και αντιμετωπίζουν ουσιαστικά την ανάγκη για πρόσβαση στην πληροφορία σε πραγματικό χρόνο.
Η ορθή υλοποίηση του IIoT μπορεί να οδηγήσει σε σημαντικές βελτιώσεις σε επίπεδο παραγωγικότητας, απόδοσης, βιωσιμότητας, ευελιξίας, χρόνου διάθεσης των προϊόντων στην αγορά και εξατομίκευσης, όπως αναδεικνύεται από την έρευνα που διεξήγαγε το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ με τη συμμετοχή 54 «φάρων καινοτομίας» από όλο τον κόσμο. Η στροφή προς την προηγμένη παραγωγή αυξάνει σημαντικά την ανθεκτικότητα των βιομηχανιών, επιτρέποντάς τους να αντιδρούν πιο γρήγορα σε μια ενδεχόμενη κρίση με τη βοήθεια σύγχρονων, ψηφιακών εργαλείων προγραμματισμού εργασιών.
Ποιες είναι οι βασικές προκλήσεις που συνεπάγεται η διαδρομή προς την ψηφιοποίηση (Industry 4.0) και πώς μπορούν οι προμηθευτές τεχνολογικών λύσεων να βοηθήσουν τους πελάτες τους στον κλάδο της βιομηχανίας να αντεπεξέλθουν σε αυτές τις προκλήσεις; 
Η λειτουργία IT/OT ως συγκοινωνούντα δοχεία, άνοιξε επί της ουσίας το κουτί της Πανδώρας, διαμορφώνοντας και ένα χωρίς όρια πεδίο προηγμένων κυβερνοαπειλών. Οι συνθήκες που πλέον διαμορφώνονται μέσα από την παράπλευρη πρόσβαση στις συσκευές ΟΤ από το δίκτυο ΙΤ, δίνουν τη δυνατότητα σε επιθέσεις από κακόβουλους παίκτες, οι οποίοι αντιλαμβάνονται το τεράστιο οικονομικό και επικοινωνιακό όφελος που μπορούν να αποκομίσουν, με παράλληλα καταστροφικά αποτελέσματα που θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπινες ζωές, ζωτικής σημασίας υποδομές και βιομηχανικούς οργανισμούς.
Στο χώρο της ενέργειας για παράδειγμα, μια εντολή που απενεργοποιεί τους υποσταθμούς ρεύματος, θα μπορούσε να βυθίσει στο σκοτάδι ολόκληρες πόλεις, γεγονός που εύκολα καθιστά αντιληπτό από όλους, το χάος που θα μπορούσε να προκληθεί. Η Cisco, χτίζοντας στη μακρόχρονη παράδοση παροχής παραδοσιακών λύσεων ασφάλειας IT, και στις σημαντικές επενδύσεις στην ανάπτυξη εργαλείων κυβερνοασφάλειας ΟΤ, όπως το Cisco Cyber Vision, έχει δημιουργήσει μια νέα συνθήκη. Ουσιαστικά, επιτυγχάνει να παρέχει στους ΟΤ πελάτες και συνεργάτες της έξυπνους μηχανισμούς παρακολούθησης των πόρων, ανίχνευσης και αξιολόγησης της ευπάθειας που μπορεί να υπάρχει στις υφιστάμενες βιομηχανικές διαδικασίες, διαμορφώνοντας με αυτό τον τρόπο ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό πλέγμα προστασίας από εξωτερικές κυβερνοεπιθέσεις.
Μια ακόμη πρόκληση που αντιμετωπίζει σχεδόν το σύνολο των κλάδων είναι η αναντιστοιχία των απαιτήσεων που υπάρχουν στη σχεδίαση, την καθημερινή εφαρμογή και τις λειτουργίες ενός έργου ψηφιακού μετασχηματισμού, με ένα εργατικό δυναμικό που συνήθως στερείται ψηφιακών δεξιοτήτων σε επίπεδο ΙΤ/ΟΤ ως ένα ενιαίο πεδίο γνώσης. Επιπλέον δε, έχει παρατηρηθεί ό,τι οι βιομηχανίες του σήμερα, παρότι γνωρίζουν τους στόχους και τα οφέλη ενός έργου ψηφιακού μετασχηματισμού, πολλές φορές έρχονται αντιμέτωποι με δυσκολίες στην υλοποίηση και την τμηματοποίησή του  σε διαχειρίσιμες ροές εργασίας (Manageable workstreams). Σε αυτή την κατεύθυνση η Cisco έχοντας διαγνώσει αυτή την δυσκολία, με τα Cisco Validated Designs (CVDs) που διαθέτει από εμπειρικά έργα υποδομής στο παρελθόν μπορεί να συνδράμει στην επιτάχυνση της εξέλιξης των διαδικασιών των έργων ψηφιακού μετασχηματισμού, περιορίζοντας έτσι την πολυπλοκότητα και τις καθυστερήσεις έναρξης τους.
Ποιες είναι οι συνηθέστερες περιπτώσεις χρήσης που μπορούν να αξιοποιήσουν οι ελληνικές βιομηχανίες, υιοθετώντας τις πρακτικές του Βιομηχανικού IoT (IIoT) στις καθημερινές λειτουργίες τους; 
Το Βιομηχανικό Διαδίκτυο των Πραγμάτων βρίσκει εφαρμογή στις ακόλουθες περιπτώσεις:
Παρακολούθηση εσωτερικών/εξωτερικών περιβαλλοντικών συνθηκών: Οι βιομηχανικές λύσεις IoT μπορούν να προσφέρουν μεγαλύτερη ορατότητα, καλύτερο έλεγχο και αναλυτικές πληροφορίες σε ό,τι αφορά την περιβαλλοντική κατάσταση των χώρων παραγωγής. Παράγοντες, όπως η υγρασία, ο φωτισμός, η εσωτερική / εξωτερική θερμοκρασία, τα επίπεδα CO2 κ.λπ., σε κάποιες περιπτώσεις επηρεάζουν σημαντικά τον δείκτη Overall Equipment Efficiency (ΟΕΕ) των βιομηχανικών συστημάτων και την ποιότητα του τελικού προϊόντος. Η συνεχής παρακολούθηση αυτών των μετρήσεων σε πραγματικό χρόνο μέσω λύσεων IoT που βασίζονται στη χρήση αισθητήρων, μπορεί να αυξήσει τον δείκτη OEE των βιομηχανικών συστημάτων και να διασφαλίσει υγιεινές συνθήκες εργασίας.
Προγνωστική συντήρηση/αναλυτικά στοιχεία: Οι λύσεις IoT μπορούν να προσφέρουν στις βιομηχανίες την ικανότητα να προβλέψουν πιθανές προβληματικές καταστάσεις πριν αυτές εμφανιστούν. Στα εργοστάσια που δεν διαθέτουν συστήματα IoT, η συντήρηση είναι μια χειρωνακτική εργασία εντασσόμενη σε ένα συγκεκριμένο χρονικό πλαίσιο και ρουτίνα. Με τα συστήματα IoT, η προληπτική συντήρηση απλοποιείται και αυτοματοποιείται. Τα συστήματα μπορούν να ανιχνεύσουν το χρόνο που θα παρουσιαστεί κάποιο πρόβλημα ή πότε απαιτείται επισκευή ενός μηχανήματος, επιτρέποντας έτσι την επίλυση των πιθανών προβλημάτων πριν αυτά αποκτήσουν σημαντικές διαστάσεις. Τα προγνωστικά αναλυτικά μοντέλα βγάζουν τις εταιρείες από μια παθητική αντίδραση ερωτήσεων τύπου, «Τι συνέβη;» ή «Γιατί συνέβη;», και τις μεταφέρουν σε ένα ενεργητικό περιβάλλον προληπτικών ερωτήσεων, όπως «Τι πρόκειται να συμβεί;» και «Τι μπορούμε να κάνουμε για να το αποτρέψουμε;». Τα αναλυτικά στοιχεία αυτού του είδους δίνουν στις βιομηχανίες τη δυνατότητα να στραφούν από την προληπτική στην προγνωστική συντήρηση.
Παρακολούθηση και βελτιστοποίηση πόρων: Οι λύσεις IIoT βοηθούν τις βιομηχανίες στην αποτελεσματική χρήση των πόρων σε κάθε στάδιο της εφοδιαστικής αλυσίδας, επιτρέποντάς τους να παρακολουθούν καλύτερα τα αποθέματα, την ποιότητα και τις ευκαιρίες βελτιστοποίησης αναφορικά με τα logistics. Με το IoT, οι εργαζόμενοι σε ένα εργοστάσιο μπορούν να έχουν καλύτερη γνώση σε διεθνές επίπεδο σε ό,τι αφορά τους πόρους τους, ενώ οι βασικές εργασίες διαχείρισής τους, όπως η μεταφορά, η απόρριψη, η αναταξινόμηση και η αναπροσαρμογή, μπορούν να απλοποιηθούν, να διενεργηθούν πλέον κεντρικά και σε πραγματικό χρόνο.
Ποιες είναι οι σημαντικότερες συνεργασίες/συνέργειες που έχει αναπτύξει η Cisco με παραδοσιακούς προμηθευτές λύσεων OT για τη διάθεση ολιστικών λύσεων IIoT στην αγορά;
Το Διαδίκτυο των πραγμάτων (Internet of Things – IoT), εκ του ορισμού του αλλά και των στοιχείων που το αποτελούν, συνθέτει ένα πλαίσιο ευρύτερης συνεργασίας ανάμεσα σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, οδηγώντας σε ολοκληρωμένες λύσεις Βιομηχανικού IoΤ (IIoT). Η CISCO, αντιλαμβανόμενη αυτή τη συνθήκη, έχει προχωρήσει στις στρατηγικές εκείνες συνεργασίες με τους παραδοσιακούς προμηθευτές βιομηχανικών λύσεων για να δημιουργηθεί μια πραγματικά προστιθέμενη αξία.
Η συνεργασία της CISCO με την Emerson, αποτελεί την απόδειξη μιας συνδυαστικής εμπειρίας και συνεργασίας με προστιθέμενη αξία. Μια συνεργασία,  η οποία βασίζεται σε μια εμπειρία δεκαετιών στη σχεδίαση και εγκατάσταση ασύρματων δικτύων και την ηγετική θέση που κατέχουν στην αγορά των βιομηχανικών λύσεων ασύρματης δικτύωσης. Συγκεκριμένα, ο συνδυασμός των ασύρματων πυλών (Emerson Gateways), με τα σημεία ασύρματης πρόσβασης της Cisco (Catalyst Ruggedized Access Points) δημιουργεί τις προϋποθέσεις ώστε οι βιομηχανικές μονάδες να δημιουργήσουν την πλέον ανθεκτική και ασφαλή υποδομή ασύρματης δικτύωσης.
Στην ίδια ακριβώς κατεύθυνση  κινείται και η συνεργασία της Cisco με την Shneider Electric, η οποία δημιούργησε ένα ενιαίο πεδίο σύγκλισης μεταξύ των δικτύων ΙΤ και ΟΤ, μέσα από την από κοινού σχεδίαση της αρχιτεκτονικής “IT/OT Industrial Automation Reference”. Η αρχιτεκτονική αυτή βελτιώνει τη λειτουργικότητα της απόδοσης, ενώ παράλληλα μεγιστοποιεί τη χρονική συνέχεια ως προς τη λειτουργία, την ακεραιότητα και τη βιωσιμότητα των συστημάτων παραγωγής με τη χρήση εφαρμοσμένων αναλυτικών στοιχείων, ακριβούς μοντελοποίησης των διαδικασιών και υποστήριξης για λήψη αποφάσεων σε πραγματικό χρόνο. Επιτρέπει τη συνεργασία των δικτύων IT και OT για τη μείωση της επιφάνειας των κυβερνοεπιθέσεων, τη γρήγορη αντιμετώπιση των απειλών και τη συμμόρφωση με τους εκάστοτε κανονισμούς της επιχείρησης.
Ποιες είναι οι τάσεις στον κλάδο της ενέργειας/των παροχών κοινής ωφέλειας και πώς μπορούν να συμβάλουν οι νέες τεχνολογικές εξελίξεις, όπως το IoT, στην ανάπτυξη ενός πιο βιώσιμου επιχειρησιακού μοντέλου; 
Ζούμε σε μια περίοδο ριζικών αλλαγών και εξελίξεων που καθορίζουν τόσο την κοινωνία συνολικά όσο και επι μέρους κλάδους. Ειδικότερα σε ότι αφορά τις παροχές κοινής ωφέλειας, μια εύρωστη και δυναμική αγορά, οι αλλαγές που έχουν επέλθει είναι πολύ σημαντικές, υπερβαίνοντας παραδοσιακές αγκυλώσεις που σχετίζονται με παθογένειες των δημοσίων υπηρεσιών. Ενδεικτικά, η υιοθέτηση των νέων περιβαλλοντικών κανονισμών, η αύξηση του μεριδίου των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και η διαθεσιμότητα τεχνολογιών επόμενης γενιάς, όπως το IoT, δημιουργούν ένα νέο πλαίσιο.
Το IoT ειδικότερα, αποτελεί μια παράμετρο η οποία εντάσσεται στη φιλοσοφία εκσυγχρονισμού στον κλάδο των παροχών κοινής ωφέλειας, παρέχοντας μια μεγάλη γκάμα ευκαιριών στο σύνολο της προμηθευτικής αλυσίδας στον τομέα της ενέργειας, από έξυπνες μετρήσεις και αναλυτικά στοιχεία χρήσης μέχρι την ανάπτυξη νέων και βιώσιμων επιχειρησιακών μοντέλων.
Πώς μπορεί να συμβάλει το IoT στην ανάπτυξη πιο βιώσιμων επιχειρησιακών μοντέλων; Ας δούμε τα εξής παραδείγματα:
Αρχικά, η συνδυαστική χρήση διαφορετικών αισθητήρων IoT για τις παροχές κοινής ωφέλειας (πίεση σωλήνων, ηλεκτρικό φορτίο, ποιότητα νερού κ.λπ.) με προηγμένα αναλυτικά στοιχεία μάς επιτρέπει να προσδιορίζουμε τις πιθανές σπατάλες πόρων και τις ανεπάρκειες με υψηλή ακρίβεια και να αντιμετωπίζουμε αυτά τα ζητήματα προτού δημιουργηθούν προβλήματα. Τι αποτέλεσμα έχει αυτό; Τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών συντήρησης και τον περιορισμό των κοστοβόρων διακοπών λειτουργίας.
Επιπλέον, η κοστολόγηση των υπηρεσιών κοινής ωφέλειας με βάση τη ζήτηση αποτελεί ένα σημείο εξοικονόμησης, ένα κίνητρο και έναν εύκολο τρόπο για να ενθαρρύνουμε τους καταναλωτές να μειώσουν το αποτύπωμα άνθρακα (Co2 footprint). Η προσέγγιση αυτή επιτρέπει στους οργανισμούς κοινής ωφέλειας, και ιδίως στις εταιρείες ηλεκτροδότησης, να κατανέμουν ομοιόμορφα τη ζήτηση ηλεκτρικού ρεύματος, να αποφεύγουν την υπερφόρτωση του δικτύου και να μεγιστοποιούν το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.
Η ενσωμάτωση του IoT στη λειτουργία των παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας για την παρακολούθηση της κατανάλωσης σε πραγματικό χρόνο βοηθά στο να γίνει η κοστολόγηση βάσει ζήτησης πιο ευέλικτη και πιο ακριβής. Αντί να προσαρμόζουν τις χρεώσεις τους με βάση τις κοινές τάσεις, οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας μπορούν να ανταποκρίνονται δυναμικά στις μεταβαλλόμενες συνήθειες των νοικοκυριών και να παρέχουν καταλληλότερες πολιτικές κοστολόγησης, προγράμματα ανταμοιβής και προπληρωμής, καθώς και υπηρεσίες αυτοεξυπηρέτησης.
Το πλεονέκτημα αυτό απέκτησε ιδιαίτερη σημασία μετά την πανδημία, η οποία επέφερε καθοριστικές αλλαγές στα προγράμματα των ανθρώπων και οδήγησε στην υιοθέτηση της τηλε – εργασίας, καθώς και της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.
Στις μέρες μας, η έννοια του ψηφιακού μετασχηματισμού συνδέεται άρρηκτα με την έννοια της βιώσιμης ανάπτυξης. Ποιος είναι ο ρόλος της Cisco σε αυτόν τον τομέα και πώς θα μπορούσε το IoT να φέρει ακόμα πιο κοντά αυτές τις δύο έννοιες;
Η βιώσιμη ανάπτυξη αποτελεί τη συνθήκη εκείνη που προσδιορίζει και την πλειονότητα των επιλογών οργανισμών και επιχειρήσεων. Ειδικότερα, εντασσόμενη και στο νέο παραγωγικό μοντέλο που θέλει να υιοθετήσει η χώρα στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας δημιουργεί τις προϋποθέσεις εκείνες για υιοθέτηση μεθόδων που είναι φιλικές προς το περιβάλλον παράλληλα με την τήρηση των δεικτών κοινωνικής και εταιρικής διακυβέρνησης (ESG) στοιχειοθετώντας μια προσέγγιση ελκυστική για τους πελάτες, συνεργάτες και το ευρύτερο επενδυτικό και επιχειρηματικό περιβάλλον. Στο ίδιο πλαίσιο εντάσσεται και ό,τι αφορά στο δείκτη περιφερειακής ανταγωνιστικότητας (RCI), ο οποίος καθορίζει αν μια περιοχή της ΕΕ μπορεί να προσφέρει ένα ελκυστικό και βιώσιμο περιβάλλον διαβίωσης και εργασίας για τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.
Ποια είναι η όμως η διασύνδεση του ΙοΤ με τη βιωσιμότητα; Η απάντηση έχει έναν κοινό τόπο, ο οποίος αφορά στη φιλοσοφία και μεθοδολογία που διέπει το IoT και είναι ουσιαστικά η διασύνδεση των φυσικών αντικειμένων με σκοπό την ανταλλαγή πληροφοριών, επιτρέποντας στο εκάστοτε σύστημα να λαμβάνει τεκμηριωμένες αποφάσεις που εξυπηρετούν τον σκοπό του με τον πλέον αποτελεσματικό και βιώσιμο τρόπο.  Φιλοσοφία που επί της ουσίας ταυτίζεται με την έννοια της βιωσιμότητας, η οποία είναι μια μέθοδος σχεδίασης συστημάτων που επικεντρώνεται στην αντιμετώπιση των αναγκών του παρόντος, χωρίς να διακυβεύεται η ικανότητα κάλυψης αυτών των αναγκών στο μέλλον.
Η ανάλυση του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ καταδεικνύει ότι το 84% των υλοποιήσεων IoT καλύπτουν ήδη ή έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τους 17 στόχους βιώσιμης ανάπτυξης (SDG) που έχει ορίσει ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών.
Κατά συνέπεια, στον πυρήνα του, το IoT προάγει, εξ ορισμού τη βιωσιμότητα. Τη χρονιά που διανύουμε, η Cisco ανακοίνωσε τη δέσμευσή της για καθαρά μηδενικές εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου (GHG) σε όλες τις λειτουργίες της, μέχρι το 2040. Τα εργοστάσιά μας χρησιμοποιούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ αναπτύσσουμε ενεργειακά αποδοτικά προϊόντα. Αυτό εντάσσεται σε μια διαχρονική φιλοσοφία της Cisco, η οποία τα τελευταία 20 χρόνια, συνεργάζεται στενά με την εκπαιδευτική κοινότητα στο πλαίσιο του Προγράμματος Networking Academy, για την αντιμετώπιση του κενού που παρατηρείται στην ανάπτυξη ψηφιακών δεξιοτήτων.
Καινοτόμες λύσεις βιομηχανικής δικτύωσης 
Οι τρεις βασικοί πυλώνες της Cisco για τον εκσυγχρονισμό  του βιομηχανικού κλάδου.
Η CISCO SYSTEMS INC. είναι o παγκόσμιος ηγέτης στις λύσεις δικτύωσης. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 1984 από δύο απόφοιτους του Πανεπιστημίου Στάνφορντ με σπουδές στην επιστήμη των υπολογιστών, οι οποίοι αναζητούσαν έναν πιο απλό τρόπο σύνδεσης των διαφόρων υπολογιστικών συστημάτων.
Η Cisco Systems διέθεσε το πρώτο της προϊόν το 1986 και είναι πλέον μια πολυεθνική επιχείρηση που απασχολεί περισσότερους από 70.000 υπαλλήλους σε 115 και πλέον χώρες. Σήμερα, οι λύσεις της Cisco αποτελούν τη βάση δικτύωσης για παρόχους υπηρεσιών, μικρές και μεσαίες εταιρίες, και εταιρικούς πελάτες, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων, κρατικών φορέων, παρόχων υπηρεσιών κοινής ωφέλειας και εκπαιδευτικών ιδρυμάτων.
Οι λύσεις δικτύωσης της Cisco συνδέουν χρήστες, υπολογιστικές συσκευές και υπολογιστικά δίκτυα, επιτρέποντας την πρόσβαση σε πληροφορίες ή τη μεταφορά πληροφοριών χωρίς περιορισμούς στο χρόνο, τόπο ή τον τύπο του υπολογιστικού συστήματος.
Αν θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι έχει αφήσει «κληρονομιά» σε έναν κλάδο τόσο νέο όσο η παγκόσμια δικτύωση, αυτή είναι η Cisco. Πέρα από το γεγονός ότι το 85% της διαδικτυακής κίνησης περνάει από συστήματα της Cisco, η εταιρεία χρησιμοποιεί το διαδίκτυο και για τη δική της λειτουργία ως επιχείρηση, διεκπεραιώνοντας διαδικτυακά μια πληθώρα διαδικασιών, από τις παραγγελίες προϊόντων και τη διαχείριση αποθέματος μέχρι την ενδο-εταιρική επικοινωνία της και τα ταξιδιωτικά έξοδα.
Η Cisco έχει μια τεράστια επενδυτική δραστηριότητα τα τελευταία 10 χρόνια στην αγορά της βιομηχανικής δικτύωσης, συνεισφέροντας σημαντικά στον ψηφιακό μετασχηματισμό του βιομηχανικού κλάδου μέσα από τη γεφύρωση των τμημάτων ΙΤ και ΟΤ, και την εφαρμογή έξυπνων πρακτικών αυτοματοποίησης. Την τελευταία τριετία, από το 2018 έως το 2020, η Cisco κατέχει ηγετική θέση στη διεθνή αγορά σε ό,τι αφορά τον εξοπλισμό σε industrial networking edge components (πηγή: έκθεση της Omdia για το 2020).
Οι λύσεις βιομηχανικής δικτύωσης της Cisco άπτονται στους 3 βασικούς πυλώνες του εκσυγχρονισμού του βιομηχανικού κλάδου:
1. Εξέλιξη των βιομηχανικών διαδικασιών
μέσα από τη σύνδεση των μηχανών και των συστημάτων ελέγχου με ασφαλή βιομηχανικά δίκτυα που βασίζονται σε συγκεκριμένα πρότυπα, για τη βελτίωση των διαδικασιών, του περιθωρίου κέρδους, της ποιότητας και της ασφάλειας.
2. Ενδυνάμωση του εργατικού δυναμικού
μέσα από την παροχή καινοτόμων εργαλείων για ταχύτερη επίλυση προβλημάτων και απρόσκοπτη συνεργασιμότητα.
3. Βιομηχανική ασφάλεια
μέσα από την προστασία των βιομηχανικών πόρων από τις κυβερνοαπειλές, για τη διασφάλιση της συνέχειας και της ασφάλειας των βιομηχανικών διαδικασιών.
Η επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού των επιχειρήσεων
Ο Νίκος Μποτίνης, Regional Sales Manager, αναλύει το όραμα της Cisco Greece σε ό,τι αφορά την υποστήριξη των τοπικών κοινοτήτων και επιχειρήσεων στα διάφορα στάδια της πορείας τους προς τον ψηφιακό μετασχηματισμό.
Η έννοια του μετασχηματισμού συνολικά, είναι πλέον συνώνυμο της αναγκαιότητας προσαρμογής της κοινωνίας και οικονομίας μας σε μια νέα βιώσιμη και αναπτυξιακή προοπτική. Σε αυτό το πλαίσιο, επιχειρήσεις και κλάδοι καλούνται να ανταποκριθούν στις προκλήσεις και τις αλλαγές που έρχονται, μετασχηματίζοντας τη λειτουργία τους, μέσα από την υιοθέτηση καινούργιων και αποδοτικών μοντέλων και διαδικασιών.
Το όραμα της Cisco σε αυτή την κατεύθυνση είναι να αλλάξει τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται οι σύγχρονοι κλάδοι τον ψηφιακό μετασχηματισμό, μέσα από την ενημέρωση και την επιμόρφωση για καινοτόμες τεχνολογίες, όπως το βιομηχανικό IoT, η τηλεϊατρική και οι έξυπνες πόλεις, και τους τρόπους με τους οποίους οι τεχνολογίες αυτές μπορούν να συμβάλουν στην ανάπτυξη βιώσιμων επιχειρηματικών μοντέλων και ευέλικτων καθημερινών επιχειρησιακών διαδικασιών.

Σε αυτή τη νέα συνθήκη, η Cisco Greece δημιούργησε το Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων Cisco στη Θεσσαλονίκη, έναν χώρο όπου μπορούν να ενώνουν τις δυνάμεις τους νεοφυείς επιχειρήσεις, πανεπιστημιακές ερευνητικές ομάδες, συνεργάτες της εταιρείας και τοπικοί θεσμικοί φορείς, οι οποίοι έχουν ως κοινό αντικείμενο την τεχνολογία πληροφοριών και επικοινωνίας. Κύριος στόχος τους είναι η από κοινού ανάπτυξη νέων λύσεων ΙΤ/ΟΤ, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην επίλυση κρίσιμων λειτουργικών και τεχνικών προβλημάτων, που αντιμετωπίζει η πλειοψηφία των τοπικών κοινοτήτων και των ιδιωτικών οργανισμών διαχρονικά και ειδικότερα την τελευταία δεκαετία.