Ένα έτος αναταράξεων και αναπροσαρμογών, λόγω της παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε ο COVID-19 το 2020, αντιμετώπισε με επιτυχία ο εξορυκτικός κλάδος της Ελλάδας. Στο ετήσιο έντυπο του απολογισμού που δόθηκε στη δημοσιότητα από τον Σύνδεσμο Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας, αναφέρεται διεξοδικά η πορεία των εταιρειών-μελών του Συνδέσμου, οι οποίες αποτελούν την ελίτ της παραγωγικής διαδικασίας και κινούνται σε αρκετές αγορές.

Παρά τις συνεχείς αυξήσεις των θαλάσσιων ναύλων και τις επιπτώσεις στο κόστος και την αποτελεσματικότητα των μεταφορών, τα Μεταλλεύματα εμφάνισαν σταθερή πορεία σε παραγωγή και πωλήσεις σε σύγκριση με το 2019. Παράλληλα, οι τιμές των μετάλλων και των συμπυκνωμάτων εμφάνισαν σημαντικές αυξήσεις. Μόνη αντίθεση σε αυτό, οι αξιοσημείωτες μειώσεις σε ποσότητες και πωλήσεις των μαγνησιακών προϊόντων, όμως με έντονη προσπάθεια από πλευράς των εταιρειών-μελών, έκλεισαν το 2020 με μείωση μόνο 6% σε σχέση με το 2019.

Τα Βιομηχανικά Ορυκτά εμφάνισαν μικτή εικόνα, καθώς υπήρξαν ορυκτά με καλή πορεία πωλήσεων και άλλα με μειώσεις λόγω μείωσης της διεθνούς ζήτησής τους. Σε επίπεδο εταιρειών μελών του Συνδέσμου, οι μειώσεις αυτές ήταν περιορισμένες και απολύτως ελεγχόμενες. Το Μάρμαρο επλήγη από την πανδημία με πτώση των εξαγωγών λόγω χαμηλής ζήτησης που υπερέβη το 20% έναντι του 2019.

Ο κ. Α. Κεφάλας, Πρόεδρος του ΣΜΕ, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Αντιμετωπίσαμε όλοι μαζί άμεσα, έγκαιρα και επιτυχημένα το αρνητικό κύμα που έφερε η πανδημία στην παγκόσμια και εθνική οικονομία και κατ’ επέκταση στις αγορές του κλάδου. Μειώσαμε τις επιπτώσεις από τα προβλήματα που προκλήθηκαν στις μεταφορές λόγω έλλειψης εμπορευματοκιβωτίων, την ισχνή διαθεσιμότητα λιμενεργατών και οδηγών χερσαίων μεταφορών, τις ελλείψεις υλικών και πρώτων υλών και προς το τέλος του έτους τη σταδιακή άνοδο των θαλάσσιων ναύλων. Κοιτάμε με αισιοδοξία το μέλλον, διανύοντας ήδη ένα ανοδικό και ενθαρρυντικό 2021 για τα προϊόντα της εξορυκτικής βιομηχανίας. Παραμένουμε σταθεροί στις αξίες μας εφαρμόζοντας στρατηγικές βιώσιμης ανάπτυξης και στοχεύοντας στην ευημερία του κλάδου, της ελληνικής οικονομίας και της κοινωνίας μας».