«Τις τελευταίες μέρες στην επικαιρότητα βρίσκονται δύο θέματα που οι προτεινόμενες λύσεις για το ένα θέμα έρχονται σε σύγκρουση με τις λύσεις που προτείνονται για το άλλο. Τα θέματα είναι η κλιματική αλλαγή και οι τιμές της ενέργειας», σημειώνει σε άρθρο του ο Ματθαίος Κωνσταντινίδης, Γενικός Γραμματέας του Συνδέσμου Μεταλλευτικών Επιχειρήσεων. «Μεγάλος στόχος η κλιματική αλλαγή και μία από τις προτεινόμενες και αναγκαίες λύσεις είναι ο περιορισμός της έκκλησης διοξειδίου του άνθρακα. Για να περιοριστεί η έκκληση διοξειδίου του άνθρακα πρέπει να μειωθεί η κατανάλωση των ορυκτών καυσίμων.

Με αυτόν τον στόχο αποφασίστηκε το πέρασμα στις ΑΠΕ και κυρίως στις ανεμογεννήτριες και τα φωτοβολταϊκά. Φτάσαμε όμως στο αδιέξοδο να μην υπάρχει διαθέσιμη καθαρή ενέργεια λόγω των καιρικών συνθηκών», τονίζει ο Γ.Γ. και συμπληρώνει: «Έτσι, για τον φετινό χειμώνα τα πράγματα είναι πιο καθαρά, η χρήση των ορυκτών καυσίμων είναι δεδομένη, άρα οι τιμές των ρύπων το πιο πιθανό είναι να αυξηθούν, όπως και οι τιμές των καυσίμων.

Στην συνέχεια θα πρέπει να παρακαλούμε να μην είναι τόσο θερμά τα καλοκαίρια και να μην έχει κρύο τον χειμώνα ώστε να προλάβουμε να φτιάξουμε τις αναγκαίες ΑΠΕ δαπανώντας τα τεράστια απαιτούμενα χρηματικά ποσά». Τελικό συμπέρασμα του κ. Κωνσταντινίδη είναι ότι η μετάβαση στην καθαρή ενέργεια είναι αναγκαία μεν αλλά πανάκριβη και μέχρι να επιτευχθεί ο στόχος θα απαιτηθεί μεγάλο χρονικό διάστημα.