Η αυτοκινητοβιομηχανία Stellantis ανακοίνωσε ότι διακόπτει την παραγωγή της στη Βιέννη, από τις 18 Οκτωβρίου μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου, λόγω της παγκόσμιας έλλειψης ημιαγωγών (τσιπ). «Όλη η παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία βρίσκεται σε ασυνήθιστη κατάσταση λόγω της υγειονομικής κρίσης της Covid-19», ανέφερε ο κολοσσός που προήλθε από τη συγχώνευση της PSA με την FCA.

Η παραγωγή θα ξαναρχίσει στις 2 Ιανουαρίου 2022 και για τους εργαζόμενους προτείνεται η λύση της μερικής απασχόλησης «ώστε να καταστεί κοινωνικά αποδεκτή η διακοπή», συνεχίζει η ανακοίνωση. Περίπου 460 άτομα απασχολούνται στο εργοστάσιο της αυστριακής πρωτεύουσας όπου παράγονται οι μάρκες Alfa Romeo, Citroën, Fiat, Jeep, Lancia, Opel και Peugeot.

Η κρίση των ημιαγωγών αρχίζει να επηρεάζει σοβαρά τους εργαζόμενους στην αυτοκινητοβιομηχανία, οι οποίοι μπαίνουν σε καθεστώς μερικής ή πλήρους ανεργίας σε πολλές χώρες, όπως στη Γερμανία. Η έλλειψη ημιαγωγών συνδέεται με την αυξημένη ζήτηση για τα αυτοκίνητα και τον ανταγωνισμό με άλλους τομείς για την αγορά των τσιπ, που κατασκευάζονται κατά κύριο λόγο στην Ασία.