Παρά τις πρωτόγνωρες συνθήκες, η 3αλφα – ΑΦΟΙ Κ. ΚΑΡΑΓΕΩΡΓΙΟΥ ΑΕΒΕ πέτυχε σημαντική ενίσχυση μεγεθών το 2020, διοχετεύοντας τη δυναμική αυτή σε περαιτέρω επενδύσεις σε μηχανολογικό εξοπλισμό στο προσεχές μέλλον. Πιο συγκεκριμένα ο κύκλος εργασιών διαμορφώθηκε σε €27.975 χιλ. έναντι €23.690 χιλ. το 2019 αυξημένος κατά 18,1%. Το μικτό περιθώριο κέρδους διαμορφώθηκε σε 28,6%, αυξημένο κατά 5 ποσοστιαίες μονάδες σε βάθος πενταετίας (2016-2020).

Νέα επένδυση €1 εκατ. με το βλέμμα στις εξαγωγές
Σε επίπεδο επενδύσεων, η 3αλφα εντός του 2020 υλοποίησε επιτυχώς το 50% περίπου της επένδυσης τεχνολογικού εκσυγχρονισμού «Ψηφιακό Άλμα», με την ολοκλήρωσή της να τοποθετείται εντός του 2021. Επιπλέον, εδώ και περίπου ένα μήνα, έχει ολοκληρωθεί και τεθεί σε λειτουργία επένδυση τεχνολογικού εκσυγχρονισμού ύψους €1,1 εκατ. Η επένδυση περιλαμβάνει μια νέα σύγχρονη συσκευαστική μηχανή με δυναμικότητα 2.500kg/h, με ανιχνευτή μετάλλων, αυτόματη ζύγιση, μηχανή εγκιβωτισμού και παράλληλο εκσυγχρονισμό των ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων. Η επένδυση θα επιφέρει αύξηση της παραγωγικότητας στις retail συσκευασίες κατά 40%, ενώ θα μειώσει τη χρήση του πλαστικού κατά 14 τόνους τον χρόνο. Τέλος, θα επιτρέψει την παραγωγή νέων συσκευασιών, ώστε «να δείχνουν τα προϊόντα μας όσο premium είναι» όπως χαρακτηριστικά τόνισε στην σχετική παρουσίαση ο κ. Τάσος Πετρόπουλος, υπεύθυνος Marketing της 3αλφα. Μάλιστα, στα πλάνα της εταιρείας βρίσκεται η απόκτηση μιας ακόμα συσκευαστικής μηχανής ίδιας δυναμικότητας και αξίας μέσα στο επόμενο έτος, καθώς η διοίκηση προσδοκά αύξηση στη ζήτηση, κυρίως στον τομέα των εξαγωγών.

Απορροφώντας το κόστος α’ υλών & ενέργειας
Για το άνοιγμα σε νέες αγορές μίλησε ο κ. Άγης Καραγεωργίου, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της 3αλφα, τονίζοντας ότι η εταιρεία στοχεύει, μέσα στα επόμενα έτη, ο εξαγωγικός της τζίρος να αντιπροσωπεύει το 20-25% του συνολικού, εκμεταλλευόμενη και την παγκόσμια τάση προς τα plant based προϊόντα. Όσον αφορά στην αύξηση του κόστους των α’ υλών και των μεταφορικών, η 3αλφα μέχρι στιγμής έχει «απορροφήσει τους κραδασμούς» και δεν έχει προχωρήσει σε ανατιμήσεις, ωστόσο ο κ. Καραγεωργίου άφησε ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Πάντως, ερωτηθείς σχετικά με την αύξηση του ενεργειακού κόστους, ο κ. Καραγεωργίου σημείωσε ότι η 3αλφα δεν επηρεάζεται άμεσα, καθώς δεν πρόκειται για ενεργοβόρα βιομηχανία. Τέλος, αναφερόμενος στην πορεία του τρέχοντος έτους, σημείωσε ότι, λόγω συνθηκών, το 2021 αναμένεται να κλείσει με μικρή πτώση σε επίπεδο τζίρου σε σχέση με το 2020, ωστόσο παραμένει ανοδικά σε σχέση με το 2019.